I förra numret av Bjäre NU träffade vi Kristoffer Henningsson på Hjorten. Han valde att skicka vidare Röda Trådens stafettpinne till Johan Bussler, som tidigare hade caféet Två Män, tillsammans med frågan: ”Vi alla saknar två män! Kommer det i framtiden kanske dyka upp ett nytt café i samma anda?”

– Två män var väldigt omtyckt i Båstad. Jag saknar det väldigt mycket själv också. Men jag kände att jag var färdig med det när jag stängde ner. Så det kommer inte något nytt café genom mig, men jag vet att hyresvärdens ambition är ett bageri/café så småningom när renoveringen är färdig!

Två Män blev till lite av en slump. Johan och hans dåvarande kompanjon behövde ett kontor och fick tillgång till ett gammalt café. Det dröjde inte länge förrän de började sälja kaffe, då de ändå hade tillgång till en espressomaskin, och smörgåsserveringen kom inte långt efter.
– Det var så trevligt att det kom förbi folk och pratade och så där, säger Johan som snabbt fick blodad tand.

Hans kompanjon slutade i ett tidigt skede då ett jobberbjudande dök upp som han inte kunde motstå, men Johan fortsatte och under ett par år växte verksamheten, både i lokalstorlek och i utbud.


Johan i sitt Café Två Män för några år sedan.

Det var den ökända väggen som till slut fick Johan att slå igen verksamheten. Den kom allt närmre och han började drömma om ett ”vanligt” jobb som kunde ge honom tid att ta hand om sig själv. När hans nuvarande tjänst som säljare på Elon Ljud & Bild utlystes kändes den helt rätt.
– Jag älskar teknik och är jätteintresserad av det. Dessutom får jag fortfarande träffa massa folk och det tycker jag är roligt!

Teknikintresset har alltid funnits där, och innan Två Män arbetade han i många år som grafisk designer. Johan har även helt andra meriter i sin ryggsäck. Bland annat har han drivit byggföretag och arbetat på reklambyrå.
– Men mitt första jobb var på slotten med kungen och drottningen.

Hans farmor var nämligen gift med Carl Johan Bernadotte så kopplingen till kungafamiljen kom naturligt.
– Farmor och farfar hade ett sommarställe uppe på åsen. Jag var här första gången när jag var åtta år och trivdes med en gång. Så jag var här varje sommar. Tog första tåget ner när skolan slutade och satt på sista tåget hem när sommaren var över, berättar Johan som bodde i Nyköping på den tiden.

Minnena av farmor är många och varma.
– Jag och min farmor stod varandra väldigt nära, och hjälptes åt med allting. Jag hade alltid projekt på gång. Farmor har alltid låtit mig göra grejer, så bygga om och renovera var någonting som jag gjorde uppe hos dem hela tiden. Kanske inte som åttaåring, men strax därefter, säger han och skrattar.
Särskilt minns han när de totalt byggde om trädgården och Drottning Ingrid kom från Danmark och inspekterade.
– Hon sätt där på en pinne och pekade och sa ”det där blev bra”.

Det var när farmor och farfar blev sämre och behövde mer hjälp som Johan flyttade permanent till Bjäre. Han hade precis spenderat några år i Barcelona där han hade studerat inredningsdesign och försökt slå sig in på den spanska marknaden som grafisk designer.
Istället bosatte han sig i Båstad, tog hand om sina släktingar och startade ett litet byggföretag som han drev under fem års tid.
– Det var också ett väldigt krävande jobb. Det är inga lätta branscher att slå sig fram i, varken café eller bygg! Men det var himla kul i alla fall. Det har allt varit som jag har gjort. Men jag är mest tillfreds med livet just nu!

En annan som är tillfreds med livet är Johans följeslagare, hunden Bella. Med sina tio år har hon hunnit vara med på flera av Johans upptåg. Även om hon kanske själv skulle se tiden på caféet som sin bästa, med allt gott hon fick smaka på av gästerna varje dag, så är livet på Elons lager mer hälsosamt.
– Hon har gått ner väldigt mycket i vikt efter caféet om man säger så, säger Johan och skrattar.

OM Johan Bussler

Namn: Johan Bussler
Ålder: 39 år
Bostadsort: Båstad
Yrke: Säljare på Elon Ljud & Bild
Mitt smultronställe på Bjäre: Gamla järnvägsspåret

Johan skickar vidare Röda Tråden till Jonas Nilsson, som bland annat äger restaurangen på Drivan, med frågan: ”Jag har hört att du har planer för ny verksamhet i hamnen i sommaren, kan du inte berätta lite mer?”.

TEXT & FOTO: THERESE BERSÉUS SUOKAS