Dryga 20 år efter kampsportsboomen i Båstad står ortens budoklubb fortfarande på stadiga ben. Tillströmmningen av träningsvilliga ungdomar håller i sig och säkrar klubbens framtid. Men svårigheten att få fram utbildade tränare till verksamheten är ett orosmoln.

Båstad budoklubbs ordförande Rickard Andersson häller upp en varm kopp kaffe. I klubbens stora ljusa träningslokal är det tomt och tyst. För ovanlighetens skull.
– Oftast är det verksamhet igång här inne från tidig eftermiddag till sen kväll, de flesta kvällar i veckan. Lokalerna är en av våra främsta tillgångar, konstaterar Rickard.
Annat var det i mitten på 90-talet när klubben drogs igång av ett gäng budoentusiaster på Bjäre. Däribland Lars Haavimb.
– Vi höll till i olika idrottshallar runt om på Bjäre. Vi bar mattor ut och in ur förråd medan allt fler ville träna med oss. Till sist var vi tvungna att hitta en mer permanent lokal att hålla till i, berättar Lars. En oinredd vindsvåning på Hallandsvägen 19 i Båstad blev lösningen. Lokalerna inreddes och är sen 1996 ju jutsuns självklara tillhåll i kommunen.

I dag tränar cirka 80 personer ju jutsu i Båstad. Drygt 60 av dessa är ungdomar upp till 14 år.
– Ju jutsu är en bra kombination av självförsvarsträning och motion, resonerar Rickard Andersson. Ju jutsu funkar för alla åldrar eftersom man i hög grad kan anpassa vilken typ av träning man vill köra, berättar Lars Haavimb. Vi hade gärna sett att lite fler äldre personer hade valt att träna med oss, det hade skapat en ännu bättre balans i klubben, fortsätter Lars. Tant- och gubbjutsu är en idé jag burit på länge, jag ska bara hitta tiden att dra igång ju jutsu-träning för folk som passerat 55 år, säger Haavimb och ler.

Ju jutsun i Båstad dras med samma problem som övrig idrottsverksamhet på Bjäre. De unga utövarna försvinner till större städer när det blir dags för universitetsstudier eller jobb. Tomrummet som de unga lämnar ger Båstads budoklubb problem. Tränarproblem.
– Vi utbildar barn och unga men hinner aldrig fullt ut använda deras kunskaper innan dom flyttar, konstaterar Rickard Andersson. Duktiga tränare är en bristvara och vi i klubben måste bli bättre på att ta tillvara de vi har. Vi måste också bli bättre på att knyta till oss de som flyttar tillbaka till Bjäre och som vi vet har en bakgrund inom ju jutsun. Överhuvudtaget borde vi jobba på att bli mer synliga för alla som bor och verkar på Bjäre, säger Rickard.

Ute i den angränsande träningslokalen har de karaktäristiska smällarna i mattan börjat ljuda. Ännu ett ju jutsupass är i gång.

TEXT & FOTO: Roger Bengtsson