För att stötta den lokala handeln och visa uppskattning för personalen kommer Båstads kommun att ge ett rejält presentkort till de anställda. Ett presentkort som bara fungerar i den lokala butiker.

Flera grannkommuner gick tidigare ut med att de gjort samma sak och Båstad valde att följa efter. Tidigare år har kommunen gett julklapp för ett värde av 150 kronor till de anställda. Nu höjer de beloppet och ger ett presentkort på 700 kronor till runt 1700 anställda.
– Det kändes angeläget att göra något extra detta speciella år, säger Johan Olsson Swanstein (M) kommunstyrelsens ordförande.

Att ändra beloppsgränserna för julklappar krävde lite byråkrati som behövde bli rätt. Sen behövdes det även pengar för det kostar en hel del för kommunen att göra detta.
– Vi letade i alla skrymslor och vrår för att se hur vi skulle kunde finansiera detta. Pengarna kommer belasta resultatet och kommer delvis från kommunstyrelsens oväntade utgifter, förklarar Johan.

Presentkortet är sammansatt av Båstad Turism & Näringsliv och har sålts till företag som gett dem till anställda under pandemitiden.
– Det finns många hjältar inom den kommunala organisationen som stått på frontlinjen detta år och tagit ett stort samhällsansvar. Kul att de får en rejälare julklapp och det kommer gynna den lokala handeln med en stor summa pengar vilket är välkommet, säger Karin Bengtsson vd på Båstad Turism & Näringsliv.

I vanliga fall kan kommunen ge skattefria gåvor upp till 450 kronor men under detta speciella år har Skatteverket höjt beloppet till 1000 kronor för julgåvor.

Presentkortet gäller i ett år och kan nyttjas på nästan 40 butiker i kommunen, på 20 restauranger samt på åtta hotell. Vilka som är anslutna finns att läsa på bastad.com.

TEXT & FOTO: PETER JAKOBSSON