Klik venligst
BJÄRE 2020-08-07 KL. 12:57

Kommunen vill gå till botten med det otjänliga badvattnet

Kommunen vill gå till botten med det otjänliga badvattnet

Under stor del av sommaren har provtagning av badvattenkvaliteten påvisats otjänligt vatten eller tjänligt med anmärkning. Det betyder att halter av e-colibakterier samt intestinala enterokocker är för hög i vattnet.

– Vi vet inte varför halterna är så höga i år. Men vi jobbar aktivt och undersöker alla källor till vad som inträffat, säger Johan Mårtensson, natur- och skogsförvaltare på Båstads kommun.

Badlivet har till viss del uteblivit på några av stränderna längs Bjärehalvön i sommar. På flera stränder, från Stora Hults badstrand till Skansenbadet i centrala Båstad, har kommunen fått avråda från bad då badvattenkvaliteten bedömts vara otjänligt.
– Anledningen varför det har varit så högt i år vet vi inte i nuläget, säger Johan Mårtensson, natur- och skogsförvaltare på Båstads kommun.

Men en förklaring kan vara att det har varit en ganska regnig och blåsig sommar. Det skulle i så fall resultera i att gamla e-colibakterier som kan ligga kvar i bottensedimentet kan lösas ut när havet kommer i rullning.
– Men vi får heller inte glömma att vi har ett rikt djurliv. Runt bukten har vi cirka 2000 sälar och de kan också vara orsak till de för höga halterna, då de äter och därefter gör sina behov. Vi har även ganska stora fågelflockar med gäss och svan som också kan ställa till det.

Johan Mårtensson berättar att det har varit bräddning på reningsstationer runt om på Bjäre, men inte i den omfattningen att det skulle bli dessa resultat.

Med hjälp av NSVA undersöks nu också om det otjänliga badvattnet beror på om en spillvattenledning har gått sönder och sipprar ut i havet.
– Vi håller på att undersöka alla tänkbara och otänkbara källor till vad som inträffat. Under tiden uppdaterar vi hemsidan med den information vi får.

TEXT & FOTO: PETER JAKOBSSON