Varje år har Kulturskolan i Båstads kommun en julshow, men årets annorlunda situation med spridningen av coronaviruset innebar att en show i vanlig ordning i år inte var möjlig. Istället för att ställa in valde man att göra en filminspelning för att de talangfulla eleverna skulle få sprida glädje inför jul.

Det gjordes två olika filmer. En med drama och en med musik och dans. Den med musik och dans är offentlig och finns på kommunens webbsida och facebook. Filmen med drama kommer endast att ges till anhöriga till de som är med i filmen.

I årets inspelade julshow deltar cirka 25 av Kulturskolans elever i åldrarna 9 till 18 år. Det är en föreställning som bjuder på både stämningsfull julmusik, framförd av en orkester och solister, samt en uppvisning av ett dansprogram. Även en presentation av kulturskolechef Helene Steinlein finns med.
– När vi inte kunde ha någon julshow så var det kul att det blev en film istället, säger Daniel Pålsson som undervisar i slagverk och även är med i filmen.

Filminspelningen fyllde en viktig funktion för undervisningen.
– För att hitta motivation hos eleverna så är det bra att ha något att sikta mot, vilket julshowen brukar vara. Hade vi bara ställt in så hade vi missat det. Nu fick eleverna inrikta sig mot inspelningen istället, säger Anneli.

Musik och dansfilmen är cirka 25 minuter lång och gick smidigt att spela in.

Kulturskolan i Båstad har i nuläget runt 150 aktiva elever och fler står på kö. Till de populära instrumenten är det längre kö. Under pandemitiderna har undervisningen pågått på lite olika sätt och hur det blir framöver vet de inte nu.
– Vi får följa restriktionerna och anpassa oss. I höstas hade vi digital undervisning under en period. Men vi har inga stora grupper så det är aldrig så att vi är alldeles för många. Men vi får se hur det blir under våren, förklarar Annelie.

TEXT: PETER JAKOBSSON