Vinterns första snö som föll under natten hade nästas slaskat bort helt och hållet när landsbygdsminister Sven-Erik Buchts plan landade på Ängelholms flygplats. Första anhalten för ministerns besök på Bjäre var på Bjärefågel i Torekov.

Något försenad på grund av vädret kom ministern och hans följe till Bjärefågels anläggning i Torekov där de mottogs av ägarna och VD samt representanter från Båstads kommun, bland annat kommunchef Kristina Geiger.

Det var Socialdemokraterna i Båstad som hade bjudit in sin landsbygdsminister för att informera om kommunen.
– Han var mycket trevlig. Under bilfärderna passade jag på att informera om våra företag i kommunen, säger Ingela Stefansson (S) som var med under hela dagen.

Hos Bjärefågel berättade delägare och försäljningschef Per-Olof Ingemarsson om deras verksamhet och utmaningar som ministern intressant lyssnade på. De berättade om hur de lyckats blivit Sveriges enda klimatcertifierade kycklingproducent. Tack vara att kycklingarna får så mycket utrymme och bra foder har de lyckats att ta bort antibiotika och antibiotikaliknande preparat under uppväxten. Detta gör att Bjärefågel även är den enda svenska producent som får märka kycklingen med märket Svenskt Sigill. Vid ett tillfälle togs det upp att Bjärefågel haft svårt att få besked från länsstyrelsen gällande sökta investeringsstöd. Tiden bara går och de får inga svar.
– Jag ska ringa till länsstyrelsen och fråga vad de håller på med, lovade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht.

Efter informationsstunden visade Bjärefågels delägare och underhållsanvarige Martin Ingemarsson runt i anläggningen där det styckades och sorterades kyckling på löpande band. Med obligatoriska skyddskläderna på berättade Martin om hur produktionen går till och Sven-Erik och de andra lyssnade och ställde frågor.
– Jag upplevde ministern som en enkel, trevlig och intresserad person, berättar Martin Ingemarsson efter rundturen.

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht var imponerad över verksamheten i utkanten av Torekov.
– Det var väldigt intressant att besöka Sveriges första klimatcertifierade kycklingproduktion. På min Sverigeresa till landets landsbygdskommuner slås jag av hur många drivna och kreativa entreprenörer vi har runtom i Sverige. Bjärefågel är en förebild i sitt sätt att ta sig an utmaningar och svårigheter. Det handlar om allt ifrån hur de berättade om sitt arbete för ett hållbart foder fritt från genmodifierade produkter och antibiotika till att skapa en artificiell baktieriesäkrad utemiljö inomhus, berättade Sven-Erik efter besöket.

Bjärefågels VD Robin Lundgren tyckte det var kul att ministern valde att besöka företaget under hans Bjärebesök.
– Dessutom visade han sig vara en både trevlig och sympatisk person som visade ett genuint intresse för vår verksamhet. Vidare så är det såklart bra att få en direkt dialog med beslutsfattare där vi får chansen att lyfta fram våra möjligheter och utmaningar, säger Robin.


Per-Olof Ingemarsson, Martin Ingemarsson och Robin Lundgren.

Vad är Bjärefågels utmaningar närmsta tiden?
– På kort sikt kommer vi ha strukturella utmaningar då vi kommer att öka vår produktion med cirka 35 procent från mitten av januari. Förutom ny personal som har en viss inlärningsperiod innebär det nya rutiner för uppfödningsledet, logistiken och orderflödet. Det blir en stor utmaning för vår organisation. Emellertid så är det väldigt positiva utmaningar. Vi har även en hel del investeringar vi behöver göra i samband med ökningen, vilka vi kommer vara tvungna att hantera långsammare än önskat, berättar Robin.

Hur jobbar ni med hållbarhet?
– Vår utmaning i ett längre perspektiv är att trots vår storlek, med runt en halt till en procent av marknaden, fortsätta vara innovativa och leda utvecklingen mot en hållbar produktion. Med hållbar menar vi på Bjärefågel att fortsätta förbättra djurhållning, reducera vår klimatpåverkan och ta det anatomiska ansvaret, förklarar Robin.
Det var första sittande ministern som varit på besök hos Bjärefågel.
– Vi har inte haft ministrar här förr, bara presidenter. Senast var det presidenten för World animal protection. Men alla är välkomna hit, avslutar PO Ingemarsson glatt.

TEXT & FOTO: Peter Jakobsson