Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
LEDARE 2017-09-09 KL. 10:56

Aha, kommer du från Bjäre? Era chips är grymt goda!

Aha, kommer du från Bjäre? Era chips är grymt goda!

Förmodligen är det fler än jag som under de senaste åren märkt hur ett litet chipsföretag från Öllöv kommit att bli den starkaste ambassadören för Bjäre runtom i landet. Båstad i all ära men varumärket Bjäre är inte så etablerat som vi oftast kan tro, eller rättare sagt det var inte det innan det började kryddas skivade potatisar ute på landsbygden.

Personligen älskar jag Bjäre Chips av två anledningar, de är från Bjäre och de är fantastiskt goda, men framöver får jag och alla andra vänja oss vid att chipsen visserligen säkert är lika eggande för smaklökarna men numera produceras i Ängelholm.

Efter många års kamp för att få driva och utveckla sitt företag valde till sist VD Göran Nordander att lämna kommunen för att kunna fokusera på chipsen istället för eviga tvister och diskussioner med grannar och kommun. Trots att ny industrimark är på gång i Förslöv maler kvarnarna bevisligen så långsamt att företag väljer att lämna Båstad för kommuner där det uppenbarligen går smidigare att etablera och växa.

Bjäre Chips är inget unikt fall utan vi har sett det tidigare. Duktiga företagare som inte orkar vänta längre utan helt enkelt drar upp bopålarna och flyttar över kommungränsen. Ett påtagligt bevis ser vi i stora rosa bokstäver varje gång vi passerar Ängelholm längs E6:an.

Vi har ett fantastiskt näringsliv på Bjäre. Här finns företag i alla storlekar, industrier, lantbruk, entreprenörer, butiker, konsulter och alla andra som sett en styrka och en affärsidé i att driva sina företag här i bygden. Men det är helt livsfarligt att ta alla dessa som självklara. I alla tider har företagare fungerat som en form av nomader, du driver ditt företag på en plats så länge det fungerar men om det kommer ett läge där du gynnas av att flytta så gör du det. För ditt företag måste få vara i första rum, det finns inte utrymme för lokalpatriotism.

Vi behöver fler företag på Bjärehalvön, inte färre. Framförallt är det inte bra marknadsföring för en kommun när tongivande företag flyttar ut. Vem vill flytta till en kommun där de andra lämnar?

Min förhoppning är att Bjäre Chips flytt kan fungera som en väckarklocka för politikerna i Båstad, inte minst inför det stundande valet om drygt ett år. Vilken kommun är det vi vill ha i framtiden? Vill vi ha ett näringsliv där företag tillåts utvecklas och växa eller vill vi vara en liten landsortskommun som fyller samma funktion som Högaborg gör för Helsingsborgs IF – en plats för talangerna att utvecklas innan det är dags att växla upp och flytta vidare?

Jag kommer att fortsätta att äta Bjäre Chips, för de är Sveriges godaste chips, men det kommer alltid att sitta en liten tagg kvar att Båstad tappade detta företag. Det var faktiskt förbannat klantigt gjort.


Joakim Ormsmarck