LEDARE 2023-04-16 KL. 07:00

Artificiell intelligens framför den traditionella?

Av Joakim S Ormsmarck

Artificiell intelligens framför den traditionella?

Var finns polisen? Frågan ställs retoriskt i en lokal grupp på Facebook efter att en invånare ondgjort sig över något som skaver. Var finns föräldrarna undrar en annan efter att någon buskört sönder en gräsmatta på idrottsplatsen. En tredje ifrågasätter var det sunda förnuftet tagit vägen. Alla efterfrågar de någon, eller något, som kan komma till undsättning.

Exakt var ovan nämnda personer befinner sig är såklart svårt att veta men inte hittar du dem bakom ett tangentbord på jakt efter likes och sympatier. Eller är det kanske exakt där de är och då är deras eventuella frånvaro i det verkligen livet kanske inte så konstig.

De senaste månaderna har mycket kommit att handla om AI, den artificiella intelligensen, som idag mer och mer tar sig in i våra liv via Chat GPT, digitala kundtjänster och allt annat som vi mer och mer börjar se att datorerna kan göra minst lika bra som vi människor. Eller kanske till och med bättre.
En utveckling som kommit att leda till lika mycket oro som fascination runtom i världen.
För egen del är jag mer oroad över den naturliga intelligens som verkar försvinna i ungefär samma takt som den konstgjorda gör sitt intåg.

Frågan som infinner sig, efter tio minuter, i de lokala grupperna på Facebook är om de tankar, åsikter och reflektioner som där sammanfattas är ett tvärsnitt av befolkningen eller om det är att övertolka samtiden. Jag hoppas det på det sistnämnda.

Kanske är det så enkelt att Facebook kommit att ersätta skvallret i lanthandeln för femtio år sedan. Det är så jag väljer att tolka det. Men tack vare tekniken idag blir resultatet ett skvaller på steroider som dessutom eldas på längs vägen.
I stället för att muttra i kassakön, över ett paket Marlboro och en liter mjölk, kring grannens ungar som du tror har lagt en smällare i postlådan landar dessa tankar som ett inlägg i en grupp på Facebook och som en notis i drygt 10 000 mobiltelefoner. Det är skillnad.

Det som jag upplever skiljer skvallret i lanthandeln från trådarna på Facebook är den borttappade viljan till samförstånd.
Strävan idag är inte att hitta vägar att mötas utan i stället verkar vi vilja polarisera och gruppera. Och såklart att få bekräftelsen via likes.

Hur kunde det bli så här?
Kanske kan den artificiella intelligensen hjälpa oss med en lösning för själva verkar vi inte reda ut det.

Joakim S Ormsmarck