Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
LEDARE 2017-09-24 KL. 12:53

Besöker och stöttar du evenemangen i Båstad?

Besöker och stöttar du  evenemangen i Båstad?

Båstad tappar WTA-turneringen, i dagligt tal kallad Damveckan, och i skrivande stund är det ännu oklart vad som kommer istället. Anledningen uppges vara ett bristande intresse från såväl sponsorer som media och publik. Givetvis är detta ett rejält avbräck för Båstad på många olika plan, inte minst emotionellt och självkänslan får sig en rejäl törn.

Men det finns alltid två sidor av myntet och frågan är om vi alla kanske tar saker lite väl för givet ibland. Hur många matcher gick du själv och tittade på i somras?

Sommaren i Båstad är till stor del uppbyggd kring ett antal olika publika evenemang, tennis, segling, hantverksmässa och så vidare. Det alla dessa olika koncept har gemensamt är att de är frukten av entreprenörer och privata företagare som sett en möjlighet att skapa något som ger mervärde för hela kommunen. Genom alla dessa initiativ har Båstad kommit att bli en attraktiv sommarort som turister från stora delar av världen väljer att besöka.

Men precis som jag skrev för någon vecka sedan, då min inledande text handlade om Bjäre Chips flytt till Ängelholm, så är entreprenören och företagaren en nomad som bara kan stanna på en plats så länge platsen fyller sin funktion för företagets utveckling.
Chipsfabriken hamnade i Ängelholm eftersom kommunens sega kvarnar malde för långsamt och WTA-turneringen försvinner iväg även den.

Vad kunde vi gjort annorlunda? Det vet jag faktiskt inte men det jag vet är att de som idag beklagar att turneringen försvinner inte riktigt kan göra detta trovärdigt i mina ögon om de inte själva varit engagerade i dess fortlevnad. Att ta för givet att andra ska så och jag bara ska skörda har aldrig varit ett vinnande koncept genom världshistorien.

Istället för att sörja damveckan, om den nu inte återuppstår som en mindre Fågel Fenix, hoppas jag att vi alla kan hämta energi och beslutsamhet ur detta för att på olika sätt stötta de aktörer som på olika sätt tagit det som sin uppgift att skapa evenemang i Båstad.

Utan dem skulle vi bara vara en sömnig by vid havet…


Joakim Ormsmarck