LEDARE 2021-01-15 KL. 10:48

Bjuder framtiden på samma flexibilitet?

Bjuder framtiden på samma flexibilitet?

I dagarna var de ett år sedan de första fallen av Covid-19 upptäcktes i Sverige och vi har under det år som gått tvingats lära oss att förhålla oss till det rådande läget. Vi har lärt oss att inte planera för långt framåt, att hålla avstånd, att visa hänsyn, att inte resa världen runt och allt annat som på olika sätt kommit att påverka våra tidigare liv.

Eller nej. Vi har inte alla gjort detta. Vi som valt att ta ansvar har gjort det. Vi som inte är egoistiska har gjort det. Vi som i alla fall försöker göra så rätt vi kan har gjort det. Ja, Eliasson flög till Kanarieöarna. Statsministern behövde reservdelar till sin rakapparat och du ser på Facebook att din kompis från gymnasiet minsann haft en heldag på Väla. Men två fel kan väl aldrig bli ett rätt? Att använda andras dumhet, eller obetänksamhet, som ett alibi känns världsfrånvänt och faktiskt rent ut sagt löjligt. Du är större än så.

Vi är alla trötta på den här förbannade pandemin. För egen del skulle jag göra nästan vad som helst för att kunna gå i en butik utan stress, njuta av en kväll på restaurang, ta en weekendresa med min fantastiska fru eller allra helst resa ner till vårt älskade Brasilien. Men det går inte just nu. Men det kommer att gå igen i framtiden.

Det finns fortfarande personer som menar att Covid-19 inte existerar. Kanske har du dem i din bekantskapskrets? Människorna som pratar om underdödlighet och IVA-platser på ett sätt som om mänskligt lidande, sjukdom och död handlar om statistik? I min värld är det helt obegripligt hur ni likt Bagdad-Bob kan hävda att allt är som vanligt och bara en enda stor konspiration. Men oavsett så ber jag er ta hänsyn till oss andra som trots allt vill ta ansvar och göra det vi kan.

En sak som det senaste året har visat är hur starka och anpassningsbara vi alla är när det verkligen gäller. På kort tid lärde vi oss att arbeta hemifrån när det krävdes vi hittade lösningar för att handla vår mat på säkrare sätt. Butiker, restauranger och salonger anpassade sig efter restriktioner och lagkrav och bidrog till att samhällets hjul fortsatte att rulla. Det är faktiskt väldigt imponerande.

Tänk om vi i framtiden kan ha samma flexibilitet när vi möter andra hinder och utmanande situationer, i såväl stort som smått. Tänk om vi kan ta med oss all denna kunskap och tillsammans lösa vår generations största utmaning i den skenande klimatkrisen.
På samma sätt som med den rådande pandemin finns det de som tar hotet kring klimatet på största allvar och de som förnekar det bestämt. Lustigt nog verkar det vara delvis samma personer, antingen vet de något vi inte vet eller så vet de verkligen inte ett dugg.


Joakim S Ormsmarck, Chefredaktör