Klik venligst
Klik venligst
LEDARE 2017-11-03 KL. 19:24

Bus eller Bus?

Bus eller Bus?

Jag är född på sjuttiotalet och under mina barn- och ungdomsår bodde vi i ett radhusområde där det kryllade av jämnåriga ungar. Detta var innan mobiler, surfplattor, onlinespel, Youtube, Facebook och internet. På TV fanns bara några få bra program och de gick vid en bestämd tidpunkt. Detta resulterade i att vi barn och unga i området faktiskt umgicks med varandra. Vi åkte skateboard, cyklade på bakhjulet, hängde på lekplatser, lekte lekar och var allmänt aktiva. En relativt vanligt återkommande aktivitet var även att busa med vissa boende i området. Detta krävde ingen speciell högtid utan vi busade på så ofta vi ville. Det var ju också så att de som blev mest förbannade och kom ut och skrek, när vi lagt hundbajs i toapapper som brann på farstun, var de som blev utsatta för de flesta busen. Vi skrattade gott bakom buskarna på andra sidan gatan när en farbror kommer ut och stampar på det brinnande pappret. De flesta busen var dock av ganska snäll natur så som att ställa en upp och nedvänd sopkvast under dörrhandtaget och sen ringa på ringklockan. Men vi gav aldrig alternativet att slippa bus genom att ge godis. Det var inget vi visste man kunde göra. Ville vi busa så var det bus eller bus som gällde.

Nu har årets nysvenska Bus eller Godis-tradition kommit till ända. Undrar om det var några som fick något bus mot sig? Mest resulterar nog företeelsen i sockerchockade barn!

Efter barn- och ungdomarnas godistiggeri kan det vara en bra idé att idrotta lite. I detta nummer tar vi tempen på Båstad Sportcenter eller Drivan som de flesta säger. Där utvecklas verksamheterna hela tiden och tillsammans med Giffens projekt med en konstgräsplan och den nya friidrottsanläggningen kommer södra Malen att bli ett riktigt sportcentrum i Båstad.

På senare år har en ny typ av idrottare dykt upp allt mer på Bjäre. Det är cykelgrupperna med sina färgglada kläder som blivit en bestående syn på vägarna runt på halvön. Att just Bjäre kan locka hit så många cykelfantaster är lätt att förstå. Få platser kan kombinera vacker natur, böljande landskap, fina vägar med både plattmark och branta stigningar med ett utbud av boende och service inom det område som cyklisterna håller sig till på sina turer.

Att nu Svenska Cykelförbundet beslutat att Båstad blir platsen för landsvägs-SM 2018 befäster verkligen Båstad som cykeldestination i Sverige. I slutet av juni kommer Bike Week med de nya SM-loppen bli en kickoff för sommarsäsongens alla idrottsevenemang. Om nu bara vädergudarna kan ge oss en lite soligare sommar nästa år så kan det bli hur bra som helst.


Peter Jakobsson