Klik venligst
LEDARE 2021-02-05 KL. 12:01

De två sidorna av vinter med snö och is

De två sidorna av vinter med snö och is

Senaste tidens vinterväder med snö och minusgrader förändrar landskapet. Otroligt vackra bilder laddas upp och delas på sociala medier. Många njuter av ljuset och naturen. Barnen leker med och i snön, åker pulka nedför naturbackar och på isarna övas det på skridskoåkning. Till de aktiviteterna ger snö och is mycket glädje.

På andra ställen som till exempel på gator och trottoarer kan dock snö och is ställa till problem. Det blir halt där vi inte önskar att det är det. Många klagar på halkiga gång- och cykelbanor och häver ur sig agg mot väghållarna på nätet. Med dagar där det blir lite över nollan med sol på dagen och nästan tvåsiffriga minusgrader på nätterna är det svårt att hålla isen borta. Det är dock helt naturligt att det blir is i minusgrader, det är så naturen fungerar.

Var och en har ett ansvar att anpassa aktivitet efter möjlighet. Är det svinhalt får man helt enkelt ta det lugnt. Både med bilen och på promenaden.

Snöröjare och halkbekämpare kan ju inte vara ute överallt direkt och göra mirakel mot halka. De få gångerna det blir besvärligt väglag och snöfyllda pulkabackar på Bjäre tycker jag att man ska se till vad det är och göra det bästa av det. En sak vet vi, det är ingen istid på väg just nu utan halka och snö kommer försvinna och ersättas av vår och sommar.


Peter Jakobsson, Redaktör Bjäre NU