Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
LEDARE 2017-12-01 KL. 12:26

Det lackar mot jul

Det lackar mot jul

Första advent är kommen och det sätter starten för mångas julförberedelser. Julbelysning sätts upp, önskelistor görs och förväntansfulla barn längtar till varje program av julkalendern på TV. Julmarknader i alla Bjäres hörn avlöser varandra under kommande helgerna och julklappar ska inhandlas till nära och kära under de kommande veckorna.

Visst är det mysigt och om den intensiva nederbörd som varit under hösten kunde övergå till snö så skulle det sätta den riktiga julkänslan på plats.

Sen finns det de som inte har råd att spendera under julen trots att förväntningar finns. För fjärde året anordnas en lokal julklappsinsamling för att hjälpa barn och familjer i Båstad med omnejd som inte kan köpa julklappar till barnen efter räkningarna är betalda. Bjärelivgruppen tillsammans med Carl Johan Bernadotte Rotaryklubb har hand om insamlingen av julklapparna och Fyrens Församling ser sedan till att de når ut till de familjer som behöver hjälpen. Tidigare år har mellan 300 och 500 julklappar samlats in och de som inte går åt vid julen används sedan för födelsedagar, kalas och liknande.

Årets insamling börjar på julmarknaden på Mariatorget där representanter från insamlingen finns på plats och samlar in julklappar, för de som inte kan den dagen finns det därefter möjlighet att lämna dels på Norrviken och dels på Turistbyrån i Båstad. Det går även bra att lämna direkt till Fyrens Församling eller till oss på redaktionen i Dala.

Vi vill även slå ett slag för att det närproducerade ska få ta plats på era julbord. I detta nummer skriver vi om landsbygdsministerns besök på Bjärefågel som kan stoltsera med att vara Sveriges enda klimatcertifierade kycklingproducent. Nu har dock kycklingrätter inte någon traditionell plats på julbordet, men varför inte starta nya trender. Dessutom finns det en hel del som inte har skinka och korv som favoriter så där kan kanske nya rätter skapas till nya traditioner.

För alla er som vill ha det traditionella och vill gynna lokala producenter och butiker så hoppas vi att ni hittar bra inspiration bland våra annonsörer som många håller sina butiker öppna lite extra under kommande veckor för att kunna serva er Bjärebor.

Glad advent och trevlig läsning!


Peter Jakobsson