LEDARE 2022-12-24 KL. 06:00

Detta gjorde vi riktigt bra tillsammans

Av Joakim Ormsmarck

Detta gjorde vi riktigt bra tillsammans

Han kom gående över parkeringen nedanför ICA med ett stort leende. Jag är helt säker på att för de allra flesta såg han ut som vilken annan bjärebo som helst. Enda anledningen till att jag förstod varför hans steg var så lätta och leendet så äkta var att jag kände igen julklappen under armen, den hade jag själv tagit emot på Lyckantorget för några veckor sedan och jag mindes att det stod ”Docka lämplig för barn 3-5 år” på lappen.

Årets julklappsinsamling är nu över och jag skulle vilja tacka er alla som på olika sätt valt att hjälpa till. Ni som kommit med paket till redaktionen eller Turistbyrån, ni företag som köpt jul- och nyårshälsningar och såklart Fyrens Församling som gör detta möjligt.

Ett extra tack till Fastighetsbyrån och Susanne Hansen som återigen briljerat med ett pepparkakshus i världsklass och till ICA Supermarket som vann auktionen och därigenom bidrog till insamlingen.
Tack till Ladan och Thomas, som med sin generösa rabatt gjorde att vi kunde köpa ännu fler julklappar, och tack till Bjäre Kraft som valde att skänka årets julklapp till insamlingen.
Tillsammans visar vi att det inte är så svårt att göra skillnad. Om bara tillräckligt många människor vill göra något bra så blir det bra. Det goda vinner alltid i längden.

Så när julfriden nu sprider sig över Bjärehalvön kanske det kan passa bra med en liten historia kring var detta numera så spridda uttryck har sitt ursprung.
Faktum är att det inte alls är en så mysig historia som det låter utan uttrycket beskrivs redan i den medeltida Östgötalagens kristendomsbalk som en förhöjning av bötesbeloppet för dråp eller mord under en period på 20 dagar med start från julaftonens kväll.
Det normala böstebeloppet på 26,7 mark delades mellan kungen och häradet men eftersom julhelgen var en kristen helg tillkom nu 3 mark till biskopen.

Med denna något bisarra historia kan jag bara konstatera att det var inte bättre förr.
Världen utvecklas och vi med den. Visst kan vi förfasas över vad som händer runtom i världen men trots allt är det så att väldigt mycket blir bättre och bättre för människor.

På många sätt är det som med julklappsinsamlingen. Om vi jobbar tillsammans så klarar vi utmaningarna men om vi väljer att antingen blunda för dem eller bara ser problemen och inga lösningar står vi kvar och stampar utan att komma någonstans alls.

Med dessa ord önskar jag er alla en riktigt God Jul!