Klik venligst
Klik venligst
LEDARE 2017-10-27 KL. 19:01

Döden i Båstad

Döden i Båstad

Vem ska bo i alla nya bostäder som byggs nu? Varför byggs det bara lyx? Priserna är för höga för vanligt folk! Båstads infart kommer se ut som Rinkeby med de nya höghusen! Var byggs det för barnfamiljerna? Kommunen tänker bara på de rika!

Kommentarer som de ovan skrivs återkommande av diverse folk när något bostadsprojekt i kommunen kommer i rampljuset på Facebook. Personligt tyckande utan större vetskap är oftast mer framträdande än kunskapen om hur det verkligen ligger till.

Samtidigt basunerar riksmedia ut rubriker som: ”Bostadsbubblan nära att spricka!”, ”Mäklaren tror det bara är månader kvar till det stora prisfallet”, ”Skakig bostadsmarknad och snabb inbromsning av byggrallyt”, ”Bostadsköparnas nervositet ökar”.

Hur det verkligen ligger till med Båstads bostadsmarknad tänkte vi ta reda på och berätta för er. Just nu är det fler bostadsprojekt på gång att byggas än på väldigt länge. Vissa frågeställningar som ställs och diskuteras på nätet kan tyckas relevanta medan andra är något överdrivna. Vår förhoppning är att kunna berätta hur de ansvariga på projekten tänker och hur det går med försäljning och inflyttning så lösryckta påståenden inte ska få vara sanningar för de som inte tagit reda på hur det verkligen står till.

I detta nummer tar vi tempen på bostadsmarknaden i Båstad från fastighetsmäklarens perspektiv. Ola Pettersson på Stigbertils, som har lång erfarenhet av detta, ger här sin syn på dåtid, nutid och framtid för Båstads bostadsmarknad. Vi skriver även om att försäljningen av kommunens tomter på Heden i Hemmeslöv börjar ta fart och har lockat in en del nya invånare till kommunen vilket är glädjande och en del av målet för projektet.

I kommande nummer fortsätter vi att bevaka bostadsprojektens utveckling för att ge en sann bild över utvecklingen.

Filmsekvensen med Max von Sydows schackparti mot döden i Ingmar Bergmans ”Det sjunde inseglet” från 1957 spelades in på Hovs Hallar och är en av världens mest kända filmscener. Detta har uppmärksammats internationellt och i veckan kom filmentusiaster från hela Europa för att medverka på en ceremoni där ett pris delades ut.
– Det passar bra att det är mulet och snålblåst när vi står på denna filmiskt historiska plats. Det hade Ingemar Bergman gillat, sa Mikael Svensson från Film i Skåne när representanter för Europeiska Filminstitutet överlämnade en plakett märkt med ”Treasure of European Film Culture” till kommunens kulturstrateg Helene Steinlein.

Båstad har verkligen både intressant historia och framtid att mötas av.

Trevlig läsning!


Peter Jakobsson