Klik venligst
LEDARE 2023-02-19 KL. 08:00

Drömmen om en skola i Torekov har nått vägs ände

Av Joakim S Ormsmarck

Drömmen om en skola i Torekov har nått vägs ände

Det blir ingen friskola i Torekov. Beslutet meddelades i förra veckan via Nya Sandlyckeskolans sida på Facebook. Det som skrivs är att stiftelse tyvärr inte får ”tillgång till de tidigare skollokalerna i Torekov och kan i och med det inte starta en ny skola som önskat innan tillståndet hos Skolinspektionen löper ut augusti 2023”. Tidningen har sökt representanter från stiftelsen för att kunna berätta om vad som hänt på nyhetsplats men har inte lyckats nå någon av kontaktpersonerna.

För de barn och föräldrar som hoppats på en ny skola är detta ett tråkigt besked. Samma sak för de eldsjälar som lag ner tid, kraft och energi på att ta fram en ansökan och dessutom få denna godkänd. Engagemanget för skolan i byn är stort och förhoppningsvis kan denna kraft nu användas till andra insatser för att lyfta fram de unga i Torekov.

Samtidigt är det beklagligt att Båstads kommun blir den som sitter med Svarte Petter på hand och får ta invånarnas frustration.
Faktum kvarstår, kommunen har aldrig lovat stiftelsen att få ta över de nuvarande lokalerna. Intresset från stiftelsens för att förlägga skolan i andra lokaler har varit milt sagt svalt och när vår reporter ställde frågan om det var pedagogiken eller lokalen som var viktigast blev svaret lokalen…

Det är svårt som utomstående att förstå varför man som huvudman låst sig så hårt till att det måste vara just dessa lokaler som används. Det är faktiskt en av de frågor vi hade tänkt ställa om vi fått möjlighet att intervjua någon av de som stått bakom projektet.
Förhoppningsvis kan vi återkomma framöver med en fortsättning och avslutning.

Frågan kring en skola i Torekov är dock större än just den faktiska skolan. Den handlar om en känsla av en by som tynar bort tio månader om året och där de som bott i byn i generationer ser hur den sociala infrastrukturen monteras ner. En fråga som många byar och samhällen runtom i landet brottas med.

Men Torekov är inte ett samhälle på den norrländska landsbygden så att dra sådana slutsatser är som jag ser det ganska dystopiskt. Som boende i Torekov har du närhet till matbutiker, handel, tåg, skola, förskola, flygplats och motorväg inom en kort bil- eller bussresa bort. Byn har dessutom precis fått en ny direktlinje med buss till Båstad med tolv avgångar per dag.
Visst det är inte som det en gång var men samtidigt kan det tyckas lätt verklighetsfrånvänt att tro att bara för att vi får behålla de gamla markörerna för hur det ska vara så kommer byn att överleva även framöver.

Torekov kommer att möta fler utmaningar. Bjärehalvön också.
Men att barnen ska få åka buss till en helt nybyggd skola med all ny tänkbar teknik och de absolut bästa förutsättningarna för en bra skolgång är inte en utmaning. Det är snarare en möjlighet om man bara väljer att se det från den vinkeln och inte klamrar sig fast vid det som varit.

Joakim S Ormsmarck