Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
LEDARE 2020-07-17 KL. 10:23

En tankevurpa angående vattenproblemet på Bjäre

En tankevurpa angående vattenproblemet på Bjäre

De senaste somrarna har det varit bevattningsförbud i Båstads kommun. Detta beroende på att de borror som är källorna till vårt dricksvatten inte klarar uttaget när det är varm sommar och folk vill vattna i trädgården och fylla på i sina pooler. Restriktionerna har varit att vatten från kommunalt anslutna fastigheter endast får användas till hygien och matlagning. Om det följs så räcker det till alla.

Arga blickar och kommentarer riktas mot de som vattnar ändå och många bofasta skyller allt på fritidsboende som inte följer gällande regler. Eller som inte känner till vad som gäller då de inte är på plats och följer lokala nyheter.

Då tar många till åsikten att införande av vattenmätare och en förbrukningsbaserad vattenavgift är lösningen. I dagsläget delar alla, både bofasta och fritidshus, den totala vattenkostnaden. Enligt NSVA så kommer en förbrukningsbaserad taxa göra att bofasta med stor sannolikhet kommer betala mer för sitt vatten än de fritidsboende. Endast de fritidsfastigheter som lyckas förbruka mer på fritiden än en bofast gör under ett år kommer betala mer.
Sen kan man ju undra hur lätt det blir att säga till en fastighetsägare, som betalar baserat på förbrukning, att minska sin förbrukning. Om de tycker att det är värt en hundralapp att vattna ut 3000 liter på gräsmattan så gör de ju rätt för sig genom att betala.

Vatten är inte tillräcklig dyrt för att kostnaden ska avskräcka de som vill använda mycket. Jag tror att det viktigaste är att alla förstår att rent dricksvatten inte är en oändlig tillgång överallt. Beroende på hur brunnar och ledningssystem ser ut så varierar det stort mellan olika platser i landet. Om det är kunskapen låg. Tyvärr.

Spar på vattnet, även om det regnat några dagar.

Trevlig läsning!


Peter Jakobsson, Redaktör Bjäre NU