Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
LEDARE 2017-08-26 KL. 08:00

Handlar du lokalt?

Handlar du lokalt?

Vi är förmodligen alla överens om att vi vill ha lokala butiker? Vi tycker alla att det är väldigt smidigt att snabbt kunna springa in och köpa en liter mjölk på vägen hem från jobbet eller den där skjortan som behövs till festen samma kväll. Men hur duktiga är vi på att stötta våra lokala handlare och butiker i vardagen i övrigt? Storhandlar vi i byn eller kör vi till närliggande kommuner? Köper vi våra kläder lokalt eller blir den en utflykt till Väla på helgen?

I veckan släpptes siffrorna för detaljhandeln 2016 och om vi ska tolka den så är vi faktiskt riktigt duktiga på att gynna våra lokala företag här på Bjäre. Från 2015 till 2016 växte detaljhandeln i kommunen med nästan 6 procent vilket motsvarar runt 46 miljoner kronor. Siffror som är avsevärt bättre än snittet i Skåne som ligger på en ökning på 2,2 procent.

Bjärehalvön har ganska unika förutsättningar för att kunna hålla en stark lokal handel levande. Vi har en utbredd handel med tre större handelsområde, i Östra Karup, på Entré Båstad samt i Boarp samtidigt som de olika byarna alla har egna butiker i olika branscher. Det faktum att vi har inte mindre än sju dagligvarubutiker påverkar även det positivt.

Men trots att siffrorna är positiva finns det fortfarande väldigt mycket kvar att göra för att ytterligare stärka den lokala handeln. Många butiker är beroende av bra somrar med gynnsamt väder för att kunna driva sin verksamhet året om. Med andra ord är det kanske inte vi bofasta som håller handeln vid liv utan alla de som besöker oss mestadels sommartid?

Men hur stärker du lojaliteten hos kunderna när webhandeln bara är en knapptryckning bort och de stora köpcentrumen ligger några mil bort såväl söderut som norrut? Min övertygelse är att det enda sättet är att hela tiden arbeta med service och upplevelse som de två avgörande nycklarna. Som liten handlare kommer det alltid att finnas någon annan som kan sälja det du erbjuder till ett lägre pris men den service du kan erbjuda i din butik är det ingen annan som kan konkurrera med.

För egen del så älskar jag känslan av att handla lokalt hos min ICA-handlare, köpa min skinka över disk hos Marie och Lina eller mina byxor uppe på åsen hos Peter och Pia. Visst är det så att allt detta hade gått att köpa även i Halmstad eller Ängelholm men det hade inte känts lika bra och framförallt hade det inte gett mig samma upplevelse.

Vi på Bjärelivgruppen har en hel del idéer på hur vi kan stärka den lokala handeln. Det är min övertygelse om att vi tillsammans kan se till att dessa sex procent ska bli uppåt tio inför kommande mätningar!

Tillsammans ska vi fixa det – eller hur?


Joakim Ormsmarck