Klik venligst
LEDARE 2023-11-29 KL. 10:17

Hjälp oss att hjälpa!

Av Joakim Ormsmarck

Ingen på redaktionen minns riktigt när den första julklappsinsamlingen arrangerades men vi tror att det var julen 2014. I så fall är det tioårsjubileum i år. Genom åren har tusentals julklappar samlats in och varenda en har nått familjer på Bjärehalvön.
Med ett undantag, andra eller tredje årets insamling var en sådan succé att vi kunde dela med oss till närliggande kommuner.

Hjälp oss att hjälpa!

En av de frågor vi fått svara på flest gånger genom åren är om det verkligen finns fattiga familjer på Bjärehalvön. Svaret är självklart, ekonomiska svårigheter finns överallt i samhället men kanske är det så att vi dels är bra på att dölja våra egna problem och dels bra på att blunda för andras.

Sedan starten har julklappsinsamlingen på Bjäre varit mitt viktigaste projekt på hela året. Att få möta människor som kommer och lämnar presenter, se barn som använder veckopengen för att hjälpa ett annat barn och så vidare är fantastiskt.

Att vi tillsammans kan göra sådan stor skillnad är verkligen en känsla som jag tror jag delar med många av er som varje bidrar på olika sätt.

En händelse som stannat i mitt hjärta är från ett av de första åren. En ung mamma kom fram till vårt marknadsstånd på julmarknaden på Mariatorget med en inslagen present. Hon lämnade över den och sa tack och vände sig om för att gå. Jag svarade instinktivt att det är vi som ska tacka och hon vände tillbaka.

Med tårar i ögonen berättade hon om hur hon året innan befunnit sig i totalt kaos på flera plan och hur den hjälp hon fick från julklappsinsamlingen räddade hennes och hennes barns jul. Nu hade hennes livet börjat ordna upp sig och det här året var det hon som ville ge en present för att skicka hjälpen vidare. När hon pratat klart grät vi båda.

De senaste åren har det varit lite svårare att få in presenterna. Kanske tror en del att allt rullar på och att vi inte behöver mer men faktum är att vi verkligen behöver er hjälp.

Varje gåva gör skillnad och om du inte vet vad du ska köpa så är ett presentkort på någon av bygdens matbutiker alltid uppskattat. Även matkontot belastas under helgerna.

Vill du bidra kan du lämna dina gåvor antingen på Lyckantorget under julskyltningen, på vår redaktion på Kalkvägen 6 i Båstad eller till Turistbyrån.

Slutligen. Behöver du hjälp?

Alla julklappar delas ut av Fyrens Församling och för den som behöver detta stöd är det bara att kontakta dem, eller komma förbi, kontaktuppgifter hittar du enkelt på nätet.

Alla är välkomna, mammor, pappor, far- och morföräldrar och så vidare. Det spelar ingen roll vem du är, var du kommer ifrån, din livsåskådning eller varför du behöver den här hjälpen.

Tack till er alla – tillsammans gör vi skillnad!