Klik venligst
Klik venligst
LEDARE 2018-01-25 KL. 09:23

Jubileumsår på flera sätt

Jubileumsår på flera sätt

2018 som nu nästan lagt sin första månad bakom sig är ett riktigt jubileumsår för Båstad vilket kommer uppmärksammas stort under året med festligheter, guidningar, tårtkalas, föreläsningar och slutligen val.

Den första jubilaren som kommer uppmärksammas är Ludvig Nobel som föddes 17 februari för 150 år sedan. Han som betytt mer än någon annan för Båstads förvandling från badort till internationellt turistmål. Han som lade grunden för, och såg till att, västra Båstad bebyggdes vilket lockade prominenta sommargäster. Han som byggde Båstads första cementbanor för tennis, anlade Skandinaviens då största golfbana Båstad GK och la grunden till hembygdsparken i Boarp. Han som utvecklade Hotell Båstad till stadshotell, köpte och utvidgade Restaurang Strand, köpte och byggde om Skansen. Han som lät bygga Båstads välkända landmärke Skånegården som är den andra jubilaren som i år firar 100 år.

Den tredje jubilaren är Bjäres stora operastjärna Birgit Nilsson som den 17 maj skulle fyllt 100 år. Birgits avtryck kan vi se i statyn på Dalmanska tomten (snart park) och på senare år pryder hon även våra nya 500-kronorssedlar. Barndomsgården i Svenstad är nu museum och just där ska det hållas en helt otrolig hyllningskonsert i augusti som ni kan läsa om i tidningen.

En annan stor svensk kulturpersonlighet med Båstadskoppling som skulle fyllt 100 år i år är Ingemar Bergman. För de legendariska scenerna i filmen Det sjunde inseglet, där Max von Sydow spelar schack med döden i soluppgången på Hovs Hallar, tilldelades platsen i höstas priset ”Treasure of European Film Culture” från Europeiska Filminstitutet vid en ceremoni som bevittnades av filmare och kulturfolk från hela Europa.

2018 råkar även vara ett jubileumsår för kommunalpolitiken vilket passar bra i detta valår som precis påbörjats. Det är i år 100 år sedan det beslutades att kommunfullmäktige skulle införas för alla svenska kommuner med fler än 1000 invånare. Detta inledde processen som resulterade i kommunstämmornas försvinnande.

Vi kommer under året att uppmärksamma alla jubilarerna i Båstad och ju närmare valet vi kommer, kommer vi lägga mer och mer fokus på att rapportera om vad våra politiker vill så att ni kan lägga ett, för er klokt, beslut i valkuvertet 9 september.

Grattis Båstad!


Peter Jakobsson