Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
LEDARE 2018-03-15 KL. 10:08

Kan man verkligen rapportera nyheter i en veckotidning?

Kan man verkligen rapportera nyheter i en veckotidning?

För någon vecka sedan offentliggjordes det vilka tre tidningar som tävlar om branschpriset Årets Gratistidning. Med drygt 200 tidningar i organisationen, och den yngsta, var det för de allra flesta förmodligen ganska givet att Bjäre NU inte skulle vara en av dessa tre. Det var vi inte heller men jag ska villigt erkänna att jag blev besviken för att därefter knyta näven i fickan och sätta målet att vi skulle vara en av de tre nästa år.
Mål är viktigt såväl i livet som i arbetslivet och för mig, som har väldigt svårt att se begränsningar är det inget konstigt att tänka att vår lilla tidning ska vara med och tävla med de stora koncernerna på ett nationellt plan, självklart ska vi vara det.

Med det här numret kan vi nu säga att vi är inne på andra året som Bjäres nyhetstidning och det känns lite speciellt, vi klarade det och nu kan vi bara sikta på att bli lite bättre hela tiden så ligger framtiden framför oss. Jag tror på ett väldigt bra år för oss och för Bjäre.

Kan man verkligen rapportera nyheter i en veckotidning? Var ska man lägga ambitionen i en värld där allt oftast handlar om att vara först och skrika högst? Detta var några av de frågor vi funderade på innan vi startade upp för ett år sedan och vi kan nu konstatera att vi hittat styrkan i vår utgivning. När andra medier stressar med att vara först ute med en nyhet, och då även riskerar att inte kunna få med alla sidor eller nyanser, kan vi i de flesta fall arbeta igenom historien mer, prata med fler och ta fram bakgrund och fakta på ett sätt som du omöjligt kan hinna om målet är att vara först på Facebook och få flest klick på webben.

Med utgivning varje helg måste vi helt enkelt vara lite bättre och vara helt säkra på att det vi skriver håller, det är annars en hel vecka innan vi kan komma ut med rättelser eller förklaring. Detta sätt att arbeta gör att vi kanske ibland missar den braskande nyheten men att vi istället kommer med sidor som annars lätt missas. Ett exempel är förra veckans artikel kring den framtida skolstrukturen där vi träffade oroliga föräldrar till barn som berör och som har en helt annan syn på detta än vår styrande majoritet. En artikel som fått mycket uppmärksamhet på sociala medier och som jag själv tycker är ett väldigt bra exempel på Bjäre NU när vi är som bäst.

I det här numret bjuder vi på lite av varje. Vi har träffat en av byns nyaste politiker och tillika tvåa på Liberalernas lista, vi har pratat bensin med Daniel Enochsson och beundrat Birgit Nilsson-statyns blomsterprakt på Internationella Kvinnodagen. Och en hel del till.Joakim Ormsmarck, Ansvarig utgivare