Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
LEDARE 2019-02-21 KL. 11:35

Klimatet går inte att blunda för

Klimatet går inte att blunda för

Det har varit en mild vinter (även om det knappt blev vinter på Bjäre) som följde efter en rekordvarm och torr sommar. Konsekvenserna av sommarens hetta var tydliga med strikta bevattnings- och eldningsförbud.

Genom nya forskningsresultat har nu vetenskapsmännen kunna ta reda på hur koldioxidnivån i atmosfären och jordens temperatur varierat under 100 000-tals år. Det är en cyklisk kurva där högre koldioxid korrelerar med högre temperaturer och tvärt om vid minskning. Det som de nu kan bevisa är att denna naturliga kurva brutits och koldioxidnivåerna skenar med allt som det innebär med växthuseffektens utveckling. Det är nu bevisat att vi människor har bidragit till den onormala höjningen. Därigenom borde klimatförnekarna vara överbevisade.

Om senaste årets väder på Bjäre är en ren konsekvens av klimatförändringar eller mindre variationer som det är från år till år går kanske inte att bevisa men visst är det lätt att få känslan av att det blir mer och mer extremväder.

Grundvattennivån som på sina håll på Bjäre var så lågt i somras så brunnar sinade är inte återställt. Problemet var främst på västra Bjäre i Torekov med omnejd. Nya kopplingen till Sydvatten kommer inte vara klar till denna sommar så mycket talar för ytterligare en sommar där sparsamhet med vattnet blir av yttersta vikt.

Att tro att man ska kunna lägga nytt gräs eller plantera törstiga buskar i juli är nog ingen idé. Det hårdare bevattningsförbudet från förra sommaren kan säkert komma tidigt i år. Det är kanske något vi får väja oss vid.

NSVA är i år ute tidigt och försöker upplysa privatpersoner och verksamheter om vad som kan bli aktuellt och hur man kan dra sitt strå till stacken för att vi ska hushålla med det vattnet vi har. För många behov är vattnet helt nödvändigt och det är där det skall användas.

Även om grundvattennivån inte kommer påverkas om det kommer lite regn då och då under sommarmånaderna så får vi väl ändå hoppas på det så vi får se gröna gräsmattor och själv ser jag fram mot att kunna grilla en skön sommarkväll. Det var ju inte att tänka på förra sommaren.

Trevlig läsning!


Peter Jakobsson, Redaktör Bjäre NU