LEDARE 2023-03-19 KL. 07:00

Lagen är lagen men inte för alla

Av Joakim Ormsmarck

Lagen är lagen men inte för alla

Det är på Väster det händer men det är knappast några positiva nyheter som vi kunnat skriva om de senaste veckorna.
Dessutom strök det med en leopard också. Men den var dock skjuten i Namibia så det var helt okej trots att den är utrotningshotad.
Helt lagligt men så etiskt har jag svårt att se att det är.

Men att kapa ner träd på kommunal mark för att få bättre havsutsikt är olagligt och med tanke på historien i Tylösand för något år sedan vet vi idag att det kan leda till såväl dryga böter som fängelsestraff att avverka kommunal skog. Men det är det kanske värt att få en klar sikt ut över bukten och kunna vinka till vännerna på andra sidan.
Men vad vet jag. Måhända är de stackars husägarna helt oskyldiga, det kanske var en fattig krake som behövde ved i dessa bistra tider…

Men frågan som gnager i mitt huvud är given.
Vad är det som gör att vissa människor anser sig kunna stå över lagen?
Det som är det mest obehagliga är hur vi allt oftare normaliserar vissa former av brott genom att hitta undanflykter. Men ett brott är ett brott oavsett anledningen. Visst kan det finnas förmildrande omständigheter men att få morgonsol på altanen är inte en sådan.

Insåg igår att jag missat att betala min trängselavgift på 12 kronor från senaste turen till huvudstaden. Anledningen var ganska simpel, jag hade slarvat. Men straffet kom snabbt och rappt, 500 riksdaler i straffavgift och krav om bot och bättring.
Nånstans skaver det när mitt slarv på några dagar kostade mig en femhundring men den som skövlade 2000 kvadratmeter kommunal mark med all sannolikhet kommer att sitta lika säkert när vårsolen så skönt börjar värma upp våra frusna kroppar om några veckor.

Vet du mer om detta eller har du andra saker som skaver?
Tveka då inte att höra av dig till oss på tidningen. Du kan vara helt anonym och såklart har du källskydd om du vill berätta saker som du tycker förtjänar att uppmärksammas.