LEDARE 2022-11-08 KL. 10:00

Ledare: Årets julskyltning blir fantastisk

Av Joakim S Ormsmarck

Ledare: Årets julskyltning blir fantastisk

Få saker engagerar så som förändringar. Inte minst i dessa tider då vi via sociala medier snabbt, enkelt och effektfullt kan nå ut med våra tankar till en bred massa. Utan att sätta saker i sitt rätta sammanhang eller välja att inte se helheten är det lätt att snabbt döma ut förändringar som negativa när det egentligen handlar om utveckling.

Förändring och utveckling är två begrepp som går hand i hand. Att utvecklas utan att förändra är en omöjlighet, även om såklart förändringarna kan ha olika magnitud på skalan.

Vi kommer nog alltid ha människor omkring oss som helst vill att allt ska vara som det alltid varit. Eller i alla fall så som de minns att det alltid har varit. Ofta får dessa minnen genom åren en skimrande glans och det som säkert skavde även då glöms bort och vi minns enbart det som var så bra.
Kanske är denna selekterande del av våra hjärnor ett sätt för oss att helt enkelt överleva, vi minns det goda och glömmer bort det andra.

Det blir ingen julmarknad på Mariatorget i år. En förändring som också är en del i en utveckling. I stället för att koncentrera julskyltningen till torget är målsättningen i år att få hela handeln längs Köpmansgatan att bli en mer aktiv del i upplevelsen.

Tipsrunda, skyltfönstertävling och en hel del annat planeras. På Gamlegården och Lyckantorget kommer det att hända saker. Handlarna längs gatan öppnar upp sina butiker och bjuder på såväl lokal shopping som kanske ett och annat glas glögg eller en pepparkaka.

Vi alla tillsammans bjuder in till en klassisk julskyltning där den lokala handeln är i fokus i stället för ett torg med tillresta knallar. Visst kan det säkert komma att bli en och annan knalle även i år men den stora skillnaden blir att vi ska skapa en levande gata.

Den som likväl känner att en marknad är en perfekt start på julmyset kommer inte att behöva åka långt. Runtom på Bjäre planeras det just nu för fullt för olika julmarknader så håll utkik i den lokala tidningen så lovar vi att hålla dig uppdaterad.

Känner du själv att det saknas något på Bjärehalvön? Kanske just en julmarknad eller något annat spännande. Då kan jag passa på att tipsa om att det allra mesta faktiskt är fullt möjligt att skapa om man är beredd att engagera sig och lägga ner tid och energi. Så i stället för att skriva det där negativa inlägget på sociala medier kring julmarknaden som läggs ner eller gnälla hemma vid köksbordet över något som du tycker skaver i samhället kanske det är dags att ta saken i egna händer och göra något åt saken.

Avslutningsvis skulle jag redan nu vilja puffa för att vi som vanligt kommer att arrangera en julklappsinsamling i år med start i samband med julskyltningen.
Mer information kommer att komma löpande men det vi redan nu kan se är att behovet av hjälp är större än på många år och tillsammans har vi här möjlighet att göra skillnad för många barn och familjer runtom på Bjärehalvön.

Joakim S Ormsmarck