LEDARE 2022-11-19 KL. 11:00

Ledare – Vad fan är det som händer?

Av Jenica Paulsson

Ledare – Vad fan är det som händer?

”Om du kan hälsa Gud att vi behöver bara lite hopp
Lite mindre krig och svält och fattigdom och hat och sånt
Varför är man här om livet är en enda misär?
Ja, kan du hälsa Gud det här?”

Erkänner att jag älskar Miss Li och hennes texter. Nya Hälsa Gud är inget undantag. Trallvänlig och glad i melodi och takt men orden, som vid en första lyssning kan låta banala, sätter samtidigt ord på så mycket kring den värld vi lever i.

Vad fan är det som händer?

Vi har krig i Europa. För några minuter sedan kom en notis på telefonen om någon form av detonation i Polen. En olycka eller ett steg mot ett världskrig? Inget förvånar längre.
I natt ska Donald Trump berätta om han har för avsikt att ställa upp i nästa presidentval och här på hemmaplan på Bjäre ondgör sig vårt största oppositionsparti på Facebook över såväl islamiseringen i Svenska Kyrkan som klimatkrisen.
Den förstnämnda verkar vara ett större hot än den sistnämnda.

Hur blev det så här? Hur kunde vår värld som under det senaste seklet utvecklats så otroligt mycket helt plötsligt slå över och bli mer polariserad och osäker än den varit sedan andra världskriget. För mig är det obegripligt och samtidigt så tydligt begripligt.

Det enda jag hoppas är att vi som fortfarande tror på en bättre värld orkar stå kvar när de som enbart ser sin egen roll skriker sig hesa i sin strävan att skilja på människor och människor och sprida hat. Orkar vi det kommer det goda att vinna. Det är jag övertygad om.