Klik venligst
LEDARE 2024-04-28 KL. 21:36

LEDAREN: Oförsvarligt men underbart!

Av Per Brolléus

Förslöv. Jag nämnde inte Förslöv.
Det är såklart oförsvarligt. Och samtidigt underbart.

LEDAREN: Oförsvarligt men underbart!

Förra veckan hade jag en krönika där jag droppade ett antal orter på Bjäre. Tog ju inte alla, men framförallt så missade jag Förslöv. Avsiktligt? Jag vet inte. Jag har killgissat om min egen kapacitet i så många år att jag har tröttnat på att dra ihop en så trovärdig story som möjligt. Jag vet inte, det är det enda sanna svaret.

Det är inte en, inte två, inte heller tre personer som påpekat min fadäs – utan ännu fler – att jag missade Förslöv. Och som sagt, jag älskar det.

Jag är själv en tvättäkta lokalpatriot. Det som kommer från mitt Ljungby är lite bättre än allt annat, är lite mer intressant än övrigt och är åtminstone skapat med förutsättningar som gör att det bara av den anledningen bör lyftas till skyarna. Skulle man missa Ljungby i en genomgång av Kronobergs läns åtta kommuner skulle jag explodera. Känns som om jag har en uppgift som människa att bevaka min hemstads intressen i precis alla lägen.

Förslöv… Hur kunde jag…? Orten där jag fått punktering med bilen och blivit stående på Icas parkering, orten där jag försökt att skrota en annan bil (gick sådär), orten där jag har fikat (jo, jag gillar bensinmacks-kanelbullar) ett otal gånger på mina cykelturer på åsen. Förslöv – det är ju Båstads motvikt på andra sidan. Vet inte om jag har rätt, men visst finns det en rivalitet mellan dessa två väldigt olikt starka syskonorter?

Värsta antagonisten för mitt småländska Ljungby är såklart storebror Växjö, sex mil längre in i skogen. Växjö, en stad där man på åttiotalet bara hade discofrissa och Lacoste-tröja samtidigt som vi i Ljungby var synthare och hårdrockare. Växjö, staden dit allt ska centraliseras. Det är jättenära till Växjö för alla, men oändligt långt för en växjöbo att åka till en annan ort i länet. Växjö, staden som förnedrat kulturbäraren Troja (det röda hockeylaget från min stad) genom att första sno Trojas bästa spelare för att avancera uppåt från div 2, sen ta sig upp till SHL genom en skänk från Trojamålvakten för många år sedan. Och ovanpå det har man haft fräckheten att vinna tre SM-guld. Eller fyra. Jag vet inte. Jag bryr mig inte.

Kan bjussa er i Förslöv på en historia som kanske inte alls passar på Bjäre (men den gör det definitivt inne i mörka Småland).

Vad är det för skillnad på en ljungbybo och en växjöbo?

Ljungbybon vet om att hen kommer från en skithåla.