LEDARE 2022-12-31 KL. 07:00

Lokal journalistik gör skillnad

Av Joakim Ormsmarck

Lokal journalistik gör skillnad

Årets sista rader skulle jag vilja tillägna journalistiken och jag vill tacka just dig för att du varje vecka hjälper oss att bevara och stärka såväl det fria ordet som demokratin.
Oavsett om du är läsare, annonsör eller båda delarna är det tack vare dig som alla invånare i kommunen har tillgång till lokal journalistik året om.

Vi har i många år kunnat ta det fria ordet som självklart i Sverige och samtidigt kunnat lite på att intentionerna med det tryckta ordet varit goda. Vi har haft tidningar på högerkanten, på vänsterkanten och i mitten och alla har de, oavsett färgsättning, haft för avsikt att ge läsarna en bild av verkligheten. Att sedan denna verklighet kunnat se olika ut är en del av spelet.

Idag har det fria ordet delvis satts ur spel när syftet kommit att förändras.
I en tid när alla med lite datorvana kan sätta upp en webbsida är det svårare än någonsin att skilja på fejk eller fakta. Vad är på riktigt och vad är rena lögner. Tiden då allt som stod i tidningen var sant är för länge sedan passerad och idag läggs ett otroligt stort ansvar på oss som mediekonsumenter att själva kunna skilja på lögn och sanning.

I alla tider har de som haft något att dölja ifrågasatt mediernas syfte och trovärdighet. Vi har sett det i USA där Trump tydligt proklamerade medierna som folkets fiende men även här i Sverige har högt uppsatta politiker uttryckt sin misstro gentemot medias roll i samhället.

Vi kan aldrig vinna över de som bestämt sig för att misstro och utnyttja. Men det är inte heller de vi arbetar för, vi som tror på det goda i samhället är trots allt så många fler. Och vi kommer aldrig någonsin att vika ner oss för de som vill skada.

Som din lokala tidning är vi en liten pusselbit i Sveriges mediekarta men förmodligen en ganska stor del av just din mediekonsumtion.
Kanske nöjer du dig med att läsa papperstidningen när den landar i brevlådan på helgen eller så tillhör du de många tusen som varje dag följer våra nyheter på webben. Oavsett vill jag rikta mitt uppriktiga tack till att du valt att lita på mig och mina kollegor på redaktionen.

Ett årsskifte innebär per automatik ett före och ett efter.
En nystart och en möjlighet till förändring. Hur många har inte slutat äta socker eller köpt ett gymkort de första dagarna i januari? Vad kan jag då utlova från oss 2023?

Vårt motto är ”Lokal journalistik gör skillnad” och vi kommer att fortsätta att göra skillnad. I stort och smått. Det kan handla om att avslöja oegentligheter inom det offentliga lika mycket som att berätta om en idrottsprestation eller ett människoöde som berör.

Vi kommer att fortsätta att finnas här, mitt bland våra läsare, och vi hoppas att ni alla kommer att vilja vara en del av vårt 2023. Tveka aldrig att höra av dig med tips, idéer eller tankar, vi gör inte tidningen för vår egen skull. Vi gör den för dig.