LEDARE 2023-02-26 KL. 07:00

Nya friska vindar

Av Joakim S Ormsmarck

Nya friska vindar

Det blåser nya vindar i det lokala näringslivet på Bjärehalvön och det är uppfriskande på så många sätt. Bara det senaste året känns det som att det skett ett skifte där mindre aktörer vågar ta plats samtidigt som nya inspirerande människor väljer att satsa på Bjäre.

Veckans mest lästa artikel på bjarenu.se är den artikel om Ferdinand Vinbar som du kan läsa lite längre fram i helgens nummer. En uppfriskande satsning, inte bara för att ambitionen är en verksamhet som ska leva året om utan också läget mitt i byn, mitt på Köpmansgatan.

Vi kan också berätta att Manne Dahlberg, som bland annat driver Ernst Interiör och Ernst Textil, förvärvat familjen Darpös anrika mäklarfirma och skapar nya arbetstillfällen i Östra Karup samtidigt som nya möjligheter öppnas upp när livsstilskonceptet Ernst nu får ännu en dimension. Entreprenörskap när det är som vackrast.

Om någon vecka är det tio år sedan Entré Båstad invigdes och jag minns bilden som målades upp när jag som reporter var på plats för en intervju några veckor innan öppningen.
Här skulle det inom några år finnas bostäder, en bensinmack, snabbmatsrestauranger och en hel del annat. Av det mesta blev det intet, hittills, men visionen gav insikten om möjligheter och idag finns det inte mindre än tolv företag i området som kommit att bli en naturlig del av Båstad och en naturlig länk till allt det som växer fram kring stationsområdet.

Efter år med pandemi, krig och nu en begynnande lågkonjunktur hade det varit lätt att bara kasta in handduken. Men på något sätt känns det som att många företagare i stället hämtat kraft och energi från utmaningarna och hittat vägar att använda dem till sin fördel.

För egen del kan jag ärligt säga att jag lärde mig oerhört mycket av att driva företag när pandemin slog till med en kraft vi aldrig tidigare upplevt.
Från en dag till en annan förändrades förutsättningarna för såväl oss som för våra kunder och läsare och det enda sättet att förhålla sig till allt var att försöka åka med i vågen och hålla sig fast så hårt det bara gick.

Samtidigt tror jag att många av oss gick ur pandemin med en känsla av att det mesta är möjligt. Med uppfinningsrikedom och fantasi hade vi skapat nya möjligheter när de gamla vägarna stängdes.
Ett exempel som jag själv brukar ta är fantastiska Papas Garden i hamnen i Båstad, en satsning som kom till för att helt enkelt klara de rådande restriktionerna men som kommit att bli permanent och skapat nya möjligheter.

Med alla denna erfarenhet i ryggsäcken är jag övertygad om att vi bara sett början på allt det som komma skall. Jag är otroligt nyfiken på vad det här året har att erbjuda det lokala näringslivet.
Eller kanske rättare sagt vad det lokala näringslivet har att erbjuda det här året…

Joakim S Ormsmarck