Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
LEDARE 2020-09-11 KL. 07:10

Nytt beteende lärdes in snabbt av de flesta

Nytt beteende lärdes in snabbt av de flesta

Nästan ingen köper plastpåsar i matvarubutiken längre. Detta efter den nya skatten som infördes första maj som gjorde att en plastpåse avsedd att bära hem varor i kostar runt sju kronor.

Den nya skatten är en del av regeringens arbete för att uppnå Sveriges miljömål och EU:s förbrukningsmål för plastbärkassar. Enligt det så kallade förpackningsdirektivet ska medlemsstaterna minska förbrukningen till maximalt 40 bärkassar per person och år till år 2025.

2018 omsattes totalt cirka 1,1 miljarder plastbärkassar på den svenska marknaden. Detta motsvarar en förbrukning på drygt 100 plastbärkassar per person och år. För så kallade fruktpåsar och liknande saknas statistik.

Enligt Marcus på ICA så sjönk försäljningen av plastpåsar helt enormt, cirka 95 procent.

Att ta med sig egen kasse till butiken är ju inte så svårt, det upptäckte väl de flesta. Sen gäller det att komma ihåg också.

Själv har jag märkt att mitt beteende blir att jag storhandlar när jag har med mig påse och småhandlar om jag inte har det. Då blir det endast de jag kan bära i famnen. Tyvärr innebär detta att jag oftare åker inom affären och småhandlar. Som tur är kör jag inga omvägar för att stanna på matbutiken, de finns utmed min vanliga körsträcka. Hade jag tagit omvägar hade ju inte beteendet blivit någon vinst för miljön direkt…

Trevlig läsning!


Peter Jakobsson, Redaktör Bjäre NU