Klik venligst
LEDARE 2021-03-26 KL. 09:32

Rykten föder otrygghet

Rykten föder otrygghet

Den här helgen dunsade det till lite extra i brevlådorna runtom på Bjärehalvön. Helgen innan påsk är alltid en helg med mycket annonser och det innebär mer läsning och tjockare tidningar. Det är lätt att glömma ibland men det är annonsörerna, de lokala företagarna, som finansierar det faktum att det finns en lokal tidning på Bjärehalvön.
Tänk gärna på det och gynna dem i den mån du har möjlighet. Livet levs lokalt så varför inte även handla lokalt?

Vår, för året nya, del 2 kommer att ta en paus i tre veckor men är tillbaka igen tredje veckan i april. Tillfälligt innebär det att några delar flyttar över till huvudtidningen, bland annat recept och krönikor. Anledningen är att vi byter publiceringsverktyg och under den perioden väljer vi att gå ner på en rygg för att förenkla övergången. Men allt blir som vanligt snart igen.

I det här numret lyfter vi för första gången ett inlägg från Facebook för att försöka gå till botten om det som skrivs är sanning eller rena antagande och påhitt.
Vi kommer att kalla denna del i tidningen för Fejk eller Fakta och min förhoppning är att vi inte kommer att behöva ha med den i tidningen alls. Men min erfarenhet säger mig att den kan komma att bli en frekvent del om inte klimatet på sociala medier förändras drastiskt.

Detta med så kallade Fake News är ett mycket stort problem idag i samhället. Såväl lokalt, nationellt och globalt blir vi varje dag överrösta av information och kommunikation och att all denna skulle vara fullt ut sann och pålitlig är en utopi som jag tror mycket få tror på. Men det som är annorlunda idag jämfört med för bara tio år sedan är att det är mycket lätt att förpacka ett påstående på ett sätt så att det verkar trovärdigt och övertygande. Detta är väldigt obehagligt och något som jag bara tror vi kan förhindra genom att lyfta och diskutera.

Med Fejk eller Fakta hoppas vi kunna vara med och bidra till och försvara tryggheten och den lokala demokratin. För lögner och rykten föder otrygghet och otrygghet föder polariseringen och misstro mot de som är valda att styra vår kommun, vår region och vårt land.

I det här numret av Bjäre NU följer det också med en bilaga som vi producerat i samarbete med Båstad Turism & Näringsliv. Tanken är att marknadsföra vår halvö till närområdet och tidningen delas ut förutom här i Båstad även i Ängelholm, Laholm och Höganäs.
På tal om Båstad Turism & Näringsliv så har de från och med nästa vecka en ny VD i Annika Borgelin, en längre intervju med henne hittar du i nästa veckas nummer!

Trevlig läsning!


Joakim S Ormsmarck, Chefredaktör