Klik venligst
Klik venligst
LEDARE 2018-12-21 KL. 11:04

Tack för detta året!

Tack för detta året!

Det har inte varit annat än en stor glädje att få göra tidningar på Bjäre under 2018. Ett år som varit minst sagt innehållsrikt. Faktumet att det var valår visste vi skulle ge en hel del att rapportera om när partierna skulle positionera sig och jaga röster. Men året bjöd på så mycket mer än ett val.

Redan efter nyår började det pratats om jubileumsåret i Båstad. Ludvig Nobel, hans Skånegård och Birgit Nilsson skulle hedras under året. En pampig konsert hölls till Birgits minne och Nobelvandringarna samt föreläsningarna har varit många.

Vintern bjöd inte på någon snö att tala om. Barnen fick några få möjligheter att åka pulka men inte ofta. Kylan höll dock i sig. Runt påsk i månadsskiftet mars/april träffade jag Sjöräddningen i Torekov och minns att det var knappt över nollan i temperatur och isande vindar. Då var samtalsämnet ”När ska värmen komma?”. Väldigt snart och med besked visade det sig. I början av maj blev det över 20 grader och det blev bara varmare. Det blev en sommar med värmebölja, torka, skogsbränder, bevattningsförbud och eldningsförbud. Enligt en väderstation i Hemmeslöv toppade temperaturen 31 juli på 35,8 grader. Värmen höll i sig i augusti som bjöd på flera dagar med temperaturer över 30 grader. Samtalsämnet var nu ”Hur länge kan det vara så här varmt?”. Länge! En bit in i oktober var det en vecka där det var över 20 grader varje dag. Hösten kom sedan fort och nu är det redan jul.

Under de varma sommarmånaderna var det många lyckade evenemang på Bjäre. Några nykomlingar var det också med premiär för SM i landsvägscykling och första Swedish Padel Open. Nya inslag i det rikliga utbudet av evenemang på Bjäre under sommaren som vi får hoppas återvänder. Passande nog lyckades Båstad Hiking festival pricka in sitt event till några riktigt fina och varma oktoberdagar vilket gladde alla de hundratal vandrarna som njöt av Bjäres natur under dagarna tre.

Men höstens stora event var ju så klart valet. Efter sommaren intensifierades valarbetet och våra insändarsidor var stundom överfyllda. Många åsikter och kängor utdelades. Valet resulterade i ”regeringsbyte” i Båstad och snart tillträder de nya nämnderna. Nästa år får vi nöjet att rapportera hur de sköter sig.

Året bjöd även på en del lågvattenmärken med ”kaos i kommunhuset”, kritiserade medarbetarundersökningar och kommundirektör som entledigades. Det var akut brist på förskoleplatser och lappade lösningar. Inte den stabilaste tiden direkt.

Här i årets sista Bjäre NU vill jag passa på att tacka alla ni som ställt upp och pratat med oss, som visat oss vad ni gör och vill så vi kan berätta vidare. Vill tacka politiker av alla färger för att ni ställer upp och visar oss respekt. Vill tacka tjänstemän på kommunen som tålmodigt och glatt ger oss underlag och svarar på frågor. Utan alla er kunde vi inte göra någon tidning. Många gånger förr har jag skrivit om hur fantastiskt det är med alla drivna människor på Bjäre som gör så mycket för de olika orterna och bygderna. Men det tåls att uppmärksammas igen. Tack alla ni!

Nu har vi i lilla tidningsfabriken sålt våra tidningar i Laholm och Ängelholm för att under nästa år satsa mer och fokusera mer på Båstad och Bjäre. Nu tar vi tre veckors uppehåll och kommer tillbaka i era brevlådor 20 januari med nya krafter för att göra ännu bättre tidningar under 2019.

God jul och Gott Nytt År!


Peter Jakobsson, Redaktör Bjäre NU