Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
LEDARE 2017-10-13 KL. 17:26

Tiderna förändras

Tiderna förändras

Gensvaret och responsen på de artiklar vi skrivit om inbrott och skadegörelse tydliggör att ämnet engagerat er läsare mer än något annat på senare tid. Det är tråkigt att just denna fråga är så aktuell då vi säkert hellre hade önskat att problemet inte fanns och då inte blivit det heta samtalsämnet runt många fikabord som det är idag.

Intresset kring DNA-märkning har varit väldigt stort på Bjäre som ni kan läsa om i denna tidning. Kanske ett uppdämt behov av att få dessa frågor på bordet är en bidragande orsak till att alla informationsmöten som hållits blivit till råge fullsatta. Alla vi hederliga människor vill ju bara att vi ska få ha våra personliga ägodelar i fred. Kan vi Bjärebor DNA-märka våra hem till den graden att tjuvarna ger upp så ha vi vunnit. Som en person vi pratade med efter ett DNA-märkningsmöte så är ju faktiskt ett DNA-kit den perfekta julklappen till den som har allt men inte vill bli av med det. DNA-märkning är en ny företeelse och något som bevistats vara effektivt mot de nya inbrottsligornas beteende. Brottsförebyggande åtgärder måste anpassas till den nya verkligheten.

I veckans nummer kan ni även läsa om att SEB stänger bankkontoret i Båstad. Tidigare har vi skrivit om att Swedbank stängde sitt bankkontor i Förslöv vilket gjorde många äldre upprörda. I båda fallen handlar det om att nutidens kunder ändrat sitt beteende genom att i större grad använda onlinetjänster via mobiler och datorer. Behovet av att träffa bankkontakten personligen minskar och därmed behövs inte lika många fysiska bankkontor.

Att göra sina ekonomiska ärenden via kort och mobil är en självklarhet för de åttondeklassarna som vi träffade i Förslöv i samband med arbetslivsveckan som nyligen genomfördes vilket ni kan läsa om i tidningen.

Vi berättar även i detta nummer om Förslövs IF som blivit hårt drabbade av den nya VA-taxan som infördes för två år sedan. Samtidigt berättar FIF om nya sporter inom klubben som på senare tid engagerat många nya ungdomar till idrottens gemenskap.

Sammantaget handlar allt detta om att samhället utvecklas inom alla plan. Det är något som pågår ständigt och de städer, tätorter och byar som klarsynt går in i framtiden har allt att vinna på att vara med i matchen.

Allt är inte som förr och tur är väl det!


Peter Jakobsson