LEDARE 2023-06-11 KL. 07:00

Vad händer med fingertoppskänslan?

Av Joakim S Ormsmarck

Vad händer med fingertoppskänslan?

Nyheten att Båstads kommun valt att skriva ett treårigt avtal med ett danskt bolag kring de presentkort som medarbetarna bland annat får i julklapp slog ner som något av en bomb i den lokala handeln. Framöver kommer de intäkter som hittills landat hos butikerna och restaurangerna på Bjäre istället att gynna Boozt, CDON och Åhlens. Med flera.

Det är inte tu tal om att det är ett bra presentkort som upphandlats. Det är inte för inte det de facto heter Superpresentkortet. Jag har läst upphandlingsunderlaget och beslutet att ge uppdraget till det aktuella företaget är på alla sätt helt korrekt utifrån den krav som ställdes upp. Tyvärr har dock varken jag eller någon annan kunnat läsa det aktuella anbudet eftersom företaget begärt sekretess.

Men var finns fingertoppskänslan Båstads kommun?

Ni har uppenbarligen gjort allt rätt enligt boken men likväl så blev det så otroligt fel och eftersmaken är bitter och kommer att sitta i ett bra tag.

De lokala presentkorten kom till under pandemin och Båstad Turism & Näringsliv har under de senaste åren lagt ner mycket arbete på att administrera och hantera dessa. Kommunen insåg snabbt möjligheten att stötta den lokala handeln genom presentkorten vilket kommit att komma såväl medarbetare som skattebetalare och näringsidkare till godo.

Det nya ramavtalet är skrivet på tre år och är på tre miljoner kronor. Men alla som någon gång använt ett presentkort vet att det är mycket sällan det används på exakt det beloppet utan i det allra flesta fall lägger vi till pengar. Med andra ord är det med all sannolikhet långt större belopp som nu lämnar den lokala handeln.

Jag är ingen expert på lagen om offentlig upphandling (LOU) men det som nu händer väcker många frågor. Hade det ens krävts en offentlig upphandling om kommunen utgått från aktuella siffror och sett ett år i taget? Hade det verkligen varit nödvändigt att ställa de krav som upphandlingsunderlaget stipulerar?

Matematiken är enkel. Behåller vi handeln inom kommunen skapar vi arbetstillfällen och skatteintäkter. Fler argument borde egentligen inte behövas.

Handlar det om så mycket pengar för den enskilda butiken?

Svaret varierar men helt klart är att det har varit ett välkommet tillskott, inte minst under de första månaderna på året som traditionellt är lite tyngre. Men desto mer handlar det om ett symbolvärde som indikerar på en, i princip, total tondövhet från kommunens sida.

Här önskar jag att det hade varit möjligt att skriva ”gör om – gör rätt” men lagt kort ligger. Lagen är stark och det ska den också vara. Men en lag kan alltid tolkas på olika sätt och det finns alltid olika möjligheter att förhålla sig till den, utan att för den skulle göra fel.

Det här blev inte bra Båstads kommun. Inte bra alls.

Joakim S Ormsmarck