LEDARE 2021-02-27 KL. 07:34

Vad var det som hände vid utegymmet?

Vad var det som hände vid utegymmet?

I förra veckan publicerade Helsingborgs Dagblad en nyhet som snabbt skapade livliga diskussioner, spekulationer och även anklagelser på sociala medier. Det mesta raderades av de olika gruppernas administratörer relativt snabbt då främlingsfientlighet och ogrundade anklagelser dominerade debatten. Men det fanns även de som ifrågasatte händelsen.

Nyheten som publicerades var:
”En 25-årig kvinna blev knivhotad, slagen, sparkad och utsatt för ett rånförsök på utegymmet vid Malenbadet under måndagskvällen.
Kvinnan befann sig på utegymmet, som ligger i kanten av Malenskogen, vid 17-tiden när tre för henne okända män dök upp.
De tre männen hotade kvinnan med kniv och krävde att få hennes mobiltelefon och nycklar. När hon vägrade blev hon sparkad och slagen.
Kvinnan fick söka vård på en vårdcentral, bland annat för en mindre skada på knäet, innan hon gjorde en polisanmälan om försök till rån.”


Några dagar senare kunde vi notera hur debatten började urarta i lokala grupper på Facebook. Vi kände oss tvungna att försöka ta reda på mer. Varför var det inget polispådrag efter detta grova våldsbrott som anmäldes i Båstad?

Enligt polisen öppnades en förundersökning samma dag som brottet anmäldes men denna lades ner bara timmar senare då de inblandade hade hörts mer ingående. De svar vi får kring vad som hänt är ”Det finns inga spaningsuppslag att gå vidare med. Finns inga vittnen, inga spår och inga signalement, därför läggs det ner”.

Ett brott av denna typ i Båstad sticker ut rejält. Inga personer brukar på ljusa dagen bli hotade på detta sätt av okända män. Trots detta blev det inget polispådrag för att ta reda på vad som hänt. Vi frågade vad som är brukligt vid en sån här händelse. Svaret var: ”Att åka ut med vår mobila enhet och prata med folk som rör sig i området för att inhämta information”. Detta gjordes inte då förundersökningen inte såg ett behov i detta fall.

På den raka frågan om polisen kanske anade att händelsen inte hade ägt rum på det sättet som det var anmält blir svaret att ”Anmälan är upprättad och registrerad, förundersökning är gjord. Finns inget att gå vidare med.”

Där står vi nu och spekulationerna fortsätter. Polisen är dock tydlig med att meddela att det inte är osäkert vid utegymmet vid Malenbadet på eftermiddagar. Inte heller på andra offentliga platser i kommunen.Peter Jakobsson, Nyhetsredaktör Bjäre NU