LEDARE 2022-09-10 KL. 06:00

Valfläsket doftar ljuvligt men vems är notan?

Av Joakim Ormsmarck

Årets valrörelse går nu in i sina sista skälvande timmar och när vallokalerna runtom på Bjäre stänger på söndag kommer resultaten att börja ramla in ett efter ett. Valdistrikt för valdistrikt kommer att räkna klart sina röster och vi kommer inom kort att veta hur Båstad kommer att styras de kommande fyra åren.

Valfläsket doftar ljuvligt men vems är notan?
Foto: ByMija Montage: MiB

Det har varit en lokal valrörelse som jag tycker aldrig riktigt tagit fart. De obligatoriska valplakaten har dekorerat våra samhällen, politikerna har svarat på lokalmedias frågor och via sociala medier har enskilda politiker lagt mycket krut på att underminera sina motståndare framför att komma med egna lösningar. Men de konkreta valfrågorna har saknats.

En av de frågor som kommit att få mest uppmärksamhet i valdebatten är skolans vara eller icke vara i Torekov. En fråga som egentligen kanske inte ens hör hemma i valrörelsen och absolut inte utifrån de premisser som den lyfts fram.

Frågan angående en skola i Torekov är redan avgjord.

Stiftelsen har fått tillstånd att starta och driva skolan och kring detta finns det inga tveksamheter. Frågan är vems ansvar det är att se till att skolan har de ändamålsenliga lokaler de behöver och önskar. Stiftelsen är tydlig, de vill driva sin verksamhet i de gamla lokalerna och ingen annanstans och det är kommunen som ska göra detta möjligt genom att hyra ut eller sälja skolan till dem.

En kommun består inte av massor av pusselbitar som helt saknar sammanhang.
Skolan i Torekov är inte en isolerad företeelse. Kommunens nya skola i Västra Karup kommer snart att stå klar och de lokaler som blir tomma i Torekov kommer bland annat att användas för att lösa platsbristen inom förskolan. De är också en del av den totala lokalförsörjningsplanen inom kommunen.

Samverkan för Bjäre har varit tydliga med att de inte motsätter sig en skola i Torekov.
Men varken de eller kommunen har ett ansvar att förse stiftelsen med lokaler.

Stiftelsen Sankta Thora
finansieras delvis av miljardären Bertil Hult. En fantastisk entreprenör som byggt upp ett enastående framgångsrikt företag. Han är även en lokal mecenat i Torekov som genom åren gjort mycket för byn och i olika konstellationer stöttat upp där det behövts. Något inte minst kommunen kan vara tacksamma för.

Men, sin framgång till trots, har miljardären Hult inte gjort sig känd för att överdrivet gynna det svenska samhället med skatteinbetalningar. Att Båstads skattebetalare nu ska subventionera eller till och med sponsra med skollokaler är faktiskt ganska magstarkt.
Att dessutom Bjärepartiet är det parti som hårdast driver linjen att kommunen ska ställa skolan till stiftelsens förfogande är i sig ganska uppseendeväckande med tanke på att de så ofta återkommer till just kommunens ekonomi och hur skattebetalarnas pengar används.

Bjärepartiet går så långt att de lovar en skola i varje by om de kommer till makten. Hur elevunderlaget ska räcka till eller ekonomin gå ihop är mer oklart och kanske inte något som väljarna bryr sig om. Valfläsket doftar ljuvligt.

Om skolan i Torekov är en av de frågor som fått mest uppmärksamhet i valrörelsen är klimatet den som fått överlägset minst med tanke var världen befinner sig. Hans Grönkvist och Sverigedemokraterna går så långt att de ifrågasätter hela Agenda 2030 och om vi verkligen måste följa detta arbete. Det är ju inget vi valt.
Grönkvist har helt rätt i att Båstad inte aktivt valt att ansluta sig till detta då Agenda 2030, och de globala målen för hållbar utveckling, antogs av världens ledare 2015 och inte direkt ligger på kommunal nivå beslutsmässigt.

Miljöpartiet säger i Bjäre NU att det första partiet skulle gjort om de kom till makten är att de skulle ”tillsatt en expertresurs som kan stötta kommunala verksamheterna att göra klimatsmarta och hållbara beslut. En person som driver på att det händer saker inom miljö och klimat”. Med andra ord en hållbarhetsavdelning.
En sådan vi hade innan den strukturerades bort och all kompetens sökte sig vidare till kommuner som förstått vad det handlar om. Genant hanterat av Båstads kommun.

Årets antiklimax i valrörelsen tror jag ändå många upplevde när Bjäre NU förra veckan kunde berätta att Bo Wendt lämnar Båstad, politiken och Bjärepartiet så snart han fått huset sålt. Visst hade förstaplatsen blivit en fjärdeplats på listan men det är likväl svårt att inte känna det som att trotjänaren Wendt både vill äta kakan och ha den kvar.
Nu är det upp till partiet att visa att de inte är beroende av sin forna förgrundsgestalt och att de klarar av att styra partiet in i framtiden. Ett tryggt lokalt parti är bra för den lokala politiken och kanske är en omstart precis det som behövs.

Att kommunens slogan ”ett bättre sätt att leva” kanske inte alltid bör tolkas bokstavligen poängterar Sverigedemokraterna när de oroar sig för detta med hyresrätter. ”Egna hem är inga problem för där har de flesta som bygger god ekonomi, men byggs det mycket hyreshus så är det svårt att veta vilka som flyttar in” som partiets förstanamn uttryckte det i Bjäre NU för någon vecka sedan…

Hur kommer då Båstad att styras de kommande fyra åren?

Ingen aning men det allra viktigaste är att du är med och avgör det genom din röst. Läs intervjuerna som gjorts, gå in på de lokala partiernas sidor på sociala medier och missa inte företrädarnas egna inlägg och åsikter. Bilda dig en egen uppfattning och följ ditt hjärta!

Joakim S Ormsmarck
Chefredaktör Bjäre NU