Klik venligst
LEDARE 2023-05-28 KL. 07:00

Vi måste våga fira rejält och ofta

Av Joakim Ormsmarck

Vi måste våga fira rejält och ofta

Swedish Open fyller 75 år, likaså Porsche. Radio Båstad kan fira 30 år i etern och Liljekvists hakar på med sina 40 bast. Vår lokala sportbutik Sportshopen har samlat ihop 20 år sedan starten. Visst är det något speciellt med jubileum.

För många år sedan jobbade jag i en liten dagligvarukedja i mitten av Skåne. Fyra butiker som alla öppnat och utvecklats i olika takt. Bengt, som ägaren hette, älskade jubileum och alla skulle firas. Det kunde handla om att en butik fyllde 27 år eller att det var 6 år sedan den nya mjölkkylen byggdes. 3 år sedan parkeringen asfalterades om och så vidare.

I Bengts butiker firades allt med specialerbjudanden och helsidor i de lokala tidningarna. Grädde för 7,88:- eller 10 % rabatt på hela köpet. Och så rullade det på år efter år.

Sanning att säga så kanske butikernas alla jubileer lite hade kommit att bli ett sätt att få folk att välja Bengt framför ICA eller Coop när veckans inköp skulle planeras. Men inga årsdagar var påhittade, varje datum hade han koll på och vem kan klandra någon för att älska att fira?

När vi för några år sedan förvärvade Laholms Tidning insåg jag efter några dagar att tidningen skulle fylla 90 år någon vecka senare. Hur skulle vi kunna fira detta, vi som bara varit med på en så kort tid av denna nästan sekellånga resa?

Men vi löste det med kaffe och kakor på ett enkelt Öppet hus. Ganska långt från svunna tiders middagar med kommunfolk, tidningsledning och prominenta personer från näringslivet.
I stället blev den en nybakad vetelängd tillsammans med de viktigaste vi har, våra läsare.

Personligen tycker jag att vi ska fira allt vi kan fira.
Livet är alldeles för kort för att inte njuta av ögonblicken och för att vara helt ärliga så vet ingen av oss hur många vi får. Det enda vi vet är att en dag är de över och då har jag svårt att se att vi kommer att ångra det faktum att vi minsann firat alldeles för mycket.

På lördag ska jag fira min bror som fyller 50 år. Samtidigt blir mina fantastiska föräldrar 50 år som just föräldrar. Även om Magnus inte längre är med oss här på jorden så ändrar det inget av det faktum att det är såväl jubileum som födelsedag,

Vi måste fira mer i livet. Tänk så mycket det finns att glädjas åt.
Födelsedagar, namnsdagar, företagsjubileum eller kanske till och med en ny mjölkkyl.

Slutligen vill jag passa på att gratulera våra branschkollegor på Radio Båstad som bjuder in till kalas på Örebäcksvallen den 4 juni med Hasse Andersson, Måns Zelmerlöw och Heberlein på scen – ett stort grattis och tack för att ni vet hur man firar rejält!