LEDARE 2021-03-05 KL. 11:13

Vill vi återgå till så som det var?

Vill vi återgå till så som det var?

Dessa inledande rader är lite speciella, i all sin enkelhet. Med datorn på en trappstege och målarkläderna på är detta den första text som skrivs på vår nya redaktion. Eller i alla fall i den lokal som inom en månad kommer att vara vår nya vistelse. Efter drygt fem år på Axelstorpsvägen, där vårt företag växt från två till fem personer, var det i söndags dags att lämna nycklarna och påbörja ett nytt kapitel. Lite sorgligt och väldigt spännande.

Det senaste året har nog fått oss alla att fundera över våra liv och vår vardag. Med ett vaccin inom räckhåll för oss alla pratar vi ofta om en längtan till att allt ska bli som vanligt. Men kommer det verkligen att bli som vanligt och framförallt; vill vi att det ska bli som vanligt?

En tidningsredaktion är en plats som på många sätt sett likadan ut i tvåhundra år. Här samlas redaktörer, grafiker, journalister, administratörer och säljare varje vecka med målsättningen, och skyldigheten, att samla ihop sina 40 timmar per vecka. Eller såklart färre baserat på anställningsform…
Året som gått har totalt rört runt i denna antika gryta och idag är det mycket få, om ens några, tidningar i landet som fortfarande arbetar på detta sätt och detta gäller otroligt många branscher.
Kommer vi verkligen att gå tillbaka till så som det var innan när pandemin är över?

Jag längtar efter att gå tillbaka till redaktionen. Den dynamik som uppstår när människor möts över en kopp kaffe kring ett stort bord kan inget zoommöte eller digital kickoff mäta sig med. Men samtidigt längtar jag efter att få behålla den frihet det innebär att kunna ta en halvdag hemma vid köksbordet när jag måste skriva 15 000 tecken och vill göra det i fred.

Min övertygelse är att framtidens kontor mer kommer att bli en mötesplats där man möts, inspireras, utbyter tankar och håller möten. Var sedan medarbetarna arbetar sina timmar spelar mindre roll, det blir en frihet under ansvar och en fortsättning på den utveckling som det senaste året helt enkelt tvingats fram i raketfart.

För egen del har jag en plan för hur jag ska motivera mina medarbetare att mellanlanda på redaktionen så ofta som möjligt. Med espressomaskinen igång, kylen fylld med lokalproducerad kombucha från Östergård och en riktigt inspirerade miljö kommer det att lösa sig, det är jag säker på! Såklart gäller samma erbjudande för alla läsare och annonsörer, så snart det bara är möjligt hoppas jag att ni vill komma förbi?


Joakim S Ormsmarck, Chefredaktör