LEDARE 2022-12-17 KL. 07:00

Y NEWS Bjäre ger ungdomarna en ny plattform

Av Joakim S Ormsmarck

Äntligen är vi i hamn med ett av de roligaste projekt jag fått arbeta med under mina år i mediebranschen. Nu släpper vi in barnen och ungdomarna på nyhetsplats och vi gör det tillsammans med kommunens skolor och som en del i undervisningen.

Y NEWS Bjäre ger ungdomarna en ny plattform

Y NEWS Bjäre är ett projekt som föddes som en idé kring att ge barn och ungdomar en möjlighet att skapa journalistik utifrån sin verklighet.

Det som fick projektet att på allvar ta fart var när vi kom i kontakt med Pelham Examiner, en tidning som drivs enbart av ungdomar i en stad utanför New York. De traditionella medierna lämnade staden och då tog nästa generation vid för att säkerställa den lokala bevakningen.

Här på Bjärehalvön har vi en ganska bra lokalbevakning med såväl dagstidning som veckotidning så vi valde i stället att skapa ett projekt i samarbete med högstadiet på Strandängsskolan och Förslövs skola samt Akademi Båstad Gymnasium där journalistiken blir en naturlig del i undervisningen.

Efter en uppstart där mycket ska falla på plats kan vi i det här numret äntligen börja publicera texter skrivna av eleverna, denna gång är det enbart texter från årskurs sju på Strandängsskolan och ämnena är varierade och helt styrda av ungdomarna själva.

Eleverna arbetar med en digital plattform, Mobile Stories, där alla texter publiceras och går att läsa för alla som är nyfikna. Utifrån dessa är det sedan ett urval som landar i tidningen och målsättningen är att vi ska kunna publicera en sida i veckan fram till sommaren.

Projektet finansieras i dagsläget fullt ut av oss på tidningen och via ett innovationsstöd från MPRT, Myndigheten för Press, Radio & TV. I förlängningen hoppas vi att kunna utveckla projektet ytterligare med stöd av det lokala näringslivet.

I det här numret kan vi även presentera årets pepparkakshus signerat Susanne Hansen på Fastighetsbyrån. Huset säljs via auktion och alla intäkter går till årets julklappsinsamling!
Motivet är vackra Villa Abelin och vi hoppas såklart på ett riktigt högt pris för denna klenod.

Julklappsinsamlingen rullar på och det kommer in julklappar varje dag. Men vi behöver fler och vi behöver mer, behovet i år är större än på många, många år och allt hjälp uppskattas. Om du har möjlighet att hjälpa till med antingen julklappar eller presentkort på mat är vi så otroligt tacksamma för alla insatser. Tack, tack, tack!

Avslutningsvis kan jag berätta att Bjäre NU kommer att få en ny systertidning.
Vår lilla mediegrupp växer och i veckan som gick blev det klart att vi förvärvar Smålänningen XTRA, en tidning som kommer ut i Ljungby, Markaryd och Älmhult.
Det ska bli väldigt kul att lära känna Småland samtidigt som vi nu får en möjlighet att erbjuda våra annonsörer en räckvidd i ytterligare tre kommuner!

Med dessa ord önskar jag er alla en riktigt bra vecka och en God Jul!

Vill du läsa fler texter från Y NEWS Bjäre så klicka här