Sedan årsskiftet har det renoverats i lokalen där Solidens blommor låg tidigare. Nu är det återigen öppet men det är inte blommor utan heminredning som erbjuds. Kay och Sanna Linghoff, som har arkitektbyrå i huset, står bakom den nya butiken.

Butiken beskriver de som ett komplement till arkitektverksamheten.
– Vi gör en hel del inredningsuppdrag. Det är hotell, restauranger, kontor och även privata uppdrag. Nu håller vi på med ett inredningsprojekt på Båstad Företagsby, förklarar Kay.
– Butiken går hand i hand med vår verksamhet, förstärker Sanna.

Skylten med Linghoff Arkitektur som hängt vid Köpmansgatan i nästan 20 år är nu kompletterad med Linghoff Interiör i samma stil. Skyltfönstren som är juligt omgivna av granris visar nu upp urval från butiken.
– De som går förbi på gatan ska uppleva det som en butik för det är det ju, förklarar Kay.

Butikslokalen har totalrenoverats sedan blombutiken flyttade. Nu möts kunderna av en ljusare och luftigare lokal. På några bord finns det porslin, glas, tabletter, ljusstakar och andra inredningsdetaljer. Längre in finns ett badrum uppbyggt med dusch och badkar som ger en känsla av stilen de representerar. Där finns även handdukar, tvålar och doftljus. Allt noga utvalt att gå i en speciell stil.
– Tanken är att detta är både butik och showroom. Vi kan visa upp material och stilar, säger Kay.
– Det är dels det tyngre med golv och badrumsinredning men även de små prylarna, säger Sanna.

Varumärkena är Ferm Living, Hay, Artwood, Sanova och diverse kakel och klinker.
– När vi har kunder där vi ska gör interiörer brukar vi ju sitta på kontoret och diskutera material och sånt men nu kan vi gå in i butiken och visa hur vi tänker, inlägger Kay.
– Just Firm Living har inte någon återförsäljare på Bjäre så med det utbudet blir vi ett komplement till de andra inredningsbutikerna, förklarar Sanna.

Stilen är dansk och italiensk form på det mesta i butiken.
– Jag gillar Medelhavskänslan med lite skandinavisk touch. Gillar man det så har man kommit rätt, förklarar Kay.

Butiken kommer vara öppen året runt när andra butiker är öppna. För många handlare är det tufft att hålla öppet när det är få kunder på lågsäsong. Nu dessutom med en pandemi där det avråds från att gå ut och shoppa och träffa på okända människor.
– Vi står inte och faller med att butiken måste generera en viss mängd intäkter. Just eftersom vi har det även som ett showroom. Men för mig som fastighetsägare tycker jag att det är viktigt att butikslokalen inte bara skulle vara en sommarbutik. Det är en lång gata och trevligt om det finns butiker öppna.


Medelhavskänsla med skandinavisk touch ligger Kay Linghoff varmt om hjärtat.

Nu blev det en smygöppning av butiken på grund av rådande omständigheter.
– Vi hade ju önskat att vi kunde haft en invigning och gjort ett litet jippo kring öppnandet men det är ju inte tider för det. Vi kanske kan göra nåt sånt till våren eller sommaren. Tiden får utvisa detta, säger Sanna.

– Alla är välkomna. Från att man bara behöver en lite gå-bortpresent till de som vill bygga om ett helt badrum.

Linghoff Arkitektur startades för nästan 30 år sedan och de har genomfört över 800 projekt. Här på Bjäre är de nog kända för de flesta. Bland projekten i närområdet finns nya villa Abelin på Norrviken, Beslag Designs nya kontor vid nya stationen, ett antal privata villor och nu jobbas det bland annat med detaljerna för nya Gamlegården för att bara nämna ett litet urval.

Ett annat ben de står på är Mountain Lodge som är sport/fjällstugor där planlösning och praktiska funktioner har anpassats för ett aktivt friluftsliv. Bakrunden till detta är att Kay har varit en hängiven skidåkare större delen av livet. På så sätt har han sett många sportstugor med både bra och dåliga lösningar runt om i världen. Det gav en klar bild av hur ett riktigt bra fritidshus ska se ut.

TEXT & FOTO: PETER JAKOBSSON