I höstas kvalade Linnéa Johansson in till spel på damernas högsta golftour LPGA. Hennes debuttävling var i Australien. Nu mellanlandar Linnéa i Båstad innan tävlingarna i USA drar igång.

De första turneringarna på LPGA-touren går i Australien och Asien. Tävlingarna i Asien som skulle spelas i Singapore, Thailand och Kina blev alla inställda på grund av Coronavirusets framfart.

I Australien blev det dock spel och Linnéa fick möjligheten att vara med.
– Jag trodde inte jag skulle komma med i Australien men det var flera av de bästa spelarna som valde att inte vara med och då blev det plats för mig, förklarar Linnéa.

Det var första gången som Linnéa spelade i Australien och även första gången hon besökte landet.
– Det var en upplevelse på dubbla plan för mig.

Eventet var kombinerat med herrarnas Europatour. Totalt 150 kvinnor och 150 män spelade på samma bana.
– Det var ett roligt event. Jag spelade väldigt bra golf de två första dagarna och klarade cutten till dag tre. På tredje dagen spelade jag tyvärr inte lika bra, det blåste extremt mycket och jag spelade dåligt.

Tredje dagens runda slutade på +11 för Linnéa och satte stop för vidare spel.
– De tre första dagarnas resultat räknas samman och då klarade jag mig inte vidare så tyvärr fick jag inte spela sista dagen. Jag gläds dock åt den fantastiska golfen de två första dagarna. Det var min första tävling och en helt ok start tycker jag.

Hur kändes det att kliva in på spel i en LPGA-turnering?
– Jag trodde jag skulle vara nervös första slagen och första hålet men när jag väl klev in på banan så insåg jag att det inte var någon skillnad. Det vara bara att fokusera på golfen och spela på. Det var skoj och kändes inte ohanterbart på något sätt.

Vad blev första intrycket av LPGA?
– Allt är större, mycket mer publik, fler läktare, mer publicitet.


I Båstad passade Linnéa på att träna och träffa vänner.

Linnéa mellanlandade i Sverige efter Australien och stannar knappt två veckor för att träna både fys och golf och för att träffa familj och vänner. Sen drar LPGA igång i Phoenix i mitten av mars och sedan rullar det på.
– Tävlingarna avlöser varandra, det finns väl någon vecka här och där som jag inte tävlar men det kommer bli fullt schema. Fram i sommar är det en del tävlingar i Europa och då kommer jag ha möjligheten att komma hem till Båstad lite mer.

Hur känns formen?
– Lite både och. Ena dagen känns det bra och nästa lite sämre. Jag har under vintern tränat mycket med det jag vill förbättra inom golfen och även med fys. Allt går i rätt riktning nu.

Något område inom ditt spel som stör dig?
– Kanske de långa järnslagen. Där lägger jag lite extra träningstid på nu, berättar Linnéa och fortsätter:
– Men mest ser jag nu fram emot att få komma ut och börja tävla igen. Komma in i alla rutiner och analysera, utveckla och förbättra mitt spel och resultat.

TEXT & FOTO: PETER JAKOBSSON