Det har varit en rak och metodisk resa till högsta ligan för golfaren Linnéa Johansson som spelar för Båstad GK. Från golfgymnasie till golfcollege i USA, vidare ut på Symetra Tour som proffsspelare i två år och nu klarade hon kvalet till LPGA där världens bästa damgolfare spelar.

Kvalet till LPGA är tufft och bara de som klarar pressen kommer vidare.
– Det var två långa och spännande veckor med mycket golf, ett marathon kan man säga. Åtta rundor på två olika banor var tufft. Det var en känslomässig bergochdalbana från början till slut, säger Linnéa som är hemma i Sverige för att fira jul och ladda batterierna inför det som nu kommer.

Gick kvalet som du hade tänkt dig?
– Ja, absolut. Jag hade ju förhoppningen om att ta ett LPGA-kort och ta mig så högt upp som möjligt. Det blev en delad 26:e plats men jag hade ju önskat att komma ännu bättre.

Tävlingarna på LPGA går mest i USA men även i Kanada, Asien och Europa. Linnéa kommer spela mest i USA. Beroende på vilken plats man kommer i kvalet hamnar man i olika prioritering som får tillgång till olika tävlingar.
– Det finns många tävlingar under året så det finns tävlingar så det räcker.

Redan förra året kvalade Linnéa till LPGA men missade cutten efter sex rundor med endast ett slag.
– Det var lite trist, hade jag bara kommit vidare till sista rundorna hade jag kanske haft en chans. Det vet man ju inte. Jag ville så gärna vidare och blev lite besviken men nu i efterhand vet jag inte om jag hade varit redo att tackla LPGA då.

Istället blev det ett andra år på Symetra som gick bra och gav mycket erfarenhet.
– Jag är nöjd med att jag fick ett år till på Symetra. Jag har lärt mig mycket under det året, fick spela många tävlingar, klarade många cutter och fick känna att jag varit med i toppen. Jag lyckades med två fjärdeplaceringar och slutade på plats 18 i rankingen. Av 20 spelade tävlingar klarade jag cutten på 18. Det var nyttigt att känna att jag kunde vara med i toppen.


Linnéa Johansson är första LPGA-spelaren från Båstad GK.

Nu väntar spel på LPGA där motståndet är världens bästa damgolfare, en betydligt tuffare utmaning än Symetra. För att hänga kvar på touren krävs att sluta på topp 100, annars får Linnéa kvala även nästa år.
– Målet första året är absolut att vara topp 100.

Linnéa spelar för Båstad GK som nu för första gången har en spelare på LPGA.
– Jag är väldigt stolt och glad över att representera Båstad GK. De har alltid stöttat och hjälpt mig på de sätt som de kan. Genom klubben har det startats något som heter Linnéa Johansson Båstad GK Family and Friends. Det är en ekonomisk stöttning till mig och som till stor del säkrar min tid under första året. Det är ett helt nytt koncept som jag inte tror gjorts förut i Sverige.

Att spela på LPGA kostar en hel del. Det är resor, boende, tränare, caddie med mer som ska betalas.
– Sen hoppas man ju på en del prispengar men det är skönt att veta att man inte är helt beroende av det nu när det är första året och hel del som blir på ett nytt sätt.

Nu är Linnéa hemma i Båstad för att fira jul och sedan åker hon tillbaka till USA.
– Jag ska fira nyår i USA med lite kompisar sen i början av januari blir det landslagsläger i Phoenix, Arizona. Sen ska jag till Florida på Rookie Orientation som är ett läger för oss som ska spela på LPGA för första gången. Där får vi lära oss allt om hur det fungerar på ”nya jobbet”.

Säsongen på LPGA drar igång i mars för Linnéas del. Det är en hel del skillnad att spela på LPGA mot Symetra.
– Allt är större, det är fler sponsorer och mer pengar involverat. Det är mer åskådare, bättre service för oss spelare, mat, träningsytor, players lounge med mer är bättre. Det är större idrottsevent helt enkelt.

Totalt är det sju svenskar som spelar på LPGA under nästa år och de känner varandra sedan tidigare.
– Vi kommer säkert att följa varandra en del och resa tillsammans men sen har många individuella saker. Det är familjer på besök och andra åtaganden åt olika håll.

Vad är det stora målet med golfandet?
– Nu är det att klara första året och bli bekväm med touren. Sen vill jag befästa min plats på LPGA och inom några år tillhöra världseliten inom damgolfen. Att sätta målet som världsetta är kanske lite för tufft men att kunna vara top 50, år efter år, och vara en spelare som konstant levererar är målet.


Linnéa Johansson på Bjäre GK sommaren 2018.

Blir du nästa Annika Sörenstam?
– Haha njae, det hon har gjort tror jag nästan ingen kan göra igen. Alla hennes framgångar och vinster under så lång tid är helt outstanding! Nu är det tuffare golf och tuffare konkurrens, inte minst från asiaterna och i synnerhet koreanerna. Runt 50 procent av alla rankade top 300 i världen är nu asiater.

Varför är det så?
– De gör det väldigt bra där. I Korea är damgolf så stort att det nästan inte går att beskriva. Det sänds golf på Tv-kanaler dygnet runt och det finns så mycket sponsorer. De koreanska spelarna har loggor över hela tröjorna. Förmodligen drillas golfare från väldig tidig ålder och tränas hårt. De har en egen koreansk tour där det nästan är lika mycket pengar som på LPGA. Det finns pengar, intresse och en marknad. Då kommer det fram bra spelare.

Nu har Linnéa spenderat många år i USA men det är ändå Sverige som är hemma.
– Sverige är Sverige och det är här jag hör hemma. Jag är ju i USA för att det är där tävlingarna finns. Jag älskar att få komma hem och vara hemma då och då.

Innan Linnéa reser tillbaka till USA ska det firas svensk jul så avslutande fråga får bli:
Vad är det bästa på julbordet?
– Köttbullar och julskinka på vörtbröd. Jag är inte så mycket för sill och Jansson.

TEXT & FOTO: PETER JAKOBSSON