På torsdagsförmiddagen 14 november var det kö utanför Scala Biografen när biografföreståndare Hannes Gerhard öppnade dörrarna en halvtimme innan visning. Det var det premiär för barnvagnsbio och intresset var stort.

Foajén, som doftade av kaffe och pepparkaka, fylldes av pratglada mammor med barnvagnar och bebisar. Vid disken stod Hannes och tog emot de biosugna mammorna. Barnvagnsbio i Båstad är nu en realitet och det var inte något svårt beslut för Hannes att bestämma sig för att köra igång.
– Jag hade funderat på barnvagnsbio ett tag. Det som fick mig att dra i gång nu var att en tjej hörde av sig till mig via Facebook och frågade om barnvagnsbio. En timme senare hade jag konceptet klart för mig och skapat en ny Facebookgrupp, säger Hannes.

Det var Johanna Lindwert Lannér som kontaktade Hannes och efterfrågade barnvagnsbion.
– Detta är mitt tredje barn, tidigare bodde vi i Malmö och då var jag en del på barnvagnsbio med mina äldre barn, berättar hon innan filmen ska börja.

Johanna hade med sig Esther, 3,5 månader gammal.
– Det är trevligt att träffa andra mammor på detta sättet. Jag bor i Ängalag och där träffar man inga andra föräldrar om man är ute och går. Detta är jättebra att det börjat, säger Johanna.


Johanna Lindwert Lannér med dottern Esther.

Barnvagnsbio finns på andra platser men mest i storstäder som Malmö och Stockholm. Våra närmsta städer erbjuder det inte.
– Jag tycker om att bredda mitt utbud och hitta fler användningssätt för lokalen, förklarar Hannes som drivit biografen i Båstad sedan midsommar.

Det som är annorlunda på barnvagnsbio jämfört med en vanlig visning är att det är lite ljusare i salongen samt acceptansen för att bebisar kan låta och störa.
– Alla är här med samma förutsättningar. Börjar ett barn skrika så ska ingen bli upprörd över det eller behöva skämmas, säger Hannes.


Mammorna minglade i foajén.

Sorlet bland mammorna innan filmen började visade på att det var mer än bara själva filmen som lockade.
– Det blir en mötesplats för folk i samma livssituation, det finns inte så många platser för folk att träffas på en liten ort. Att som småbarnsförälder komma ifrån och gå på bio kanske inte är så lätt. Nu kan de göra det tillsammans med barnet.

Totalt kom nästan 20 mammor med sina bebisar till premiären. Några pappor syntes inte till och mammorna tror att det kanske hade med filmvalet romantisk komedi att göra.

Barnvagnsbion kommer nu att återkomma en gång i månaden. Nästa gång blir torsdag 5 december. Då visas filmen Ring Mamma! som är skriven och regisserad av Lisa Aschan som kommer från Vejbystrand.

TEXT & FOTO: PETER JAKOBSSON