Efter dryga 15 år mellan stolparna i svensk elitfotboll trodde Mats-Ola Borglund att han var färdig med fotbollen. Men det var innan han hittade ett hus i Svenstorp på Hallandsåsen och innan han såg potentialen i ett gäng 12-åriga fotbollsspelare i Båstad. Nu formar ”Masse” nästa generations Båstadsspelare och hans arbete får stå modell för klubbens framtida ungdomsarbete.

– Jag tillbringar drygt 25% av min vakna tid här på Örebäcksvallen, så att jag var klar med fotbollen var en rätt grov missbedömning, ler Mats-Ola eller ”Masse” som alla i Båstads GIF kallar honom. Fotbollsfostrad i Obolla i Västerbotten och med flera säsonger i IFK Holmsund och Norrby IF i landets näst högsta serie. Jobbet tog Masse från norrlandskusten via Borås till Helsingborg och nordvästskåne. När husen i Helsingborgstrakten var för dyra lyftes blicken mot åsen och vips var Mats-Ola Borglund bjärebo. I Båstad fanns en fotbollsförening som slet och kämpade för att få ungdomssektionen på fötter och på sikt säkra fotbollssektionens fortlevnad.
– När jag kom till Båstads GIF första gången 2013 såg jag ett A-lag och sen ett stort hål där under. Jag hittade tio-elva spelare i P12 och såg genast både en utmaning men också en stor potential i gruppen, berättar Masse. Han samlade gruppen och berättade om sin fotbollsfilosofi och om möjligheterna som fanns. Arbetet med att inventera fotbollsungdomar i samma ålder och med rötterna i Båstad och på Bjäre inleddes. Året efter bestod gruppen av 24 fotbollskillar som tränade och spelade för Båstads GIF. Gruppen är nu ett gäng ”hungriga” 16-åringar som varje vecka knackar på dörren till klubbens A-lag i den nordvästra sexan. Många har också fått chansen till spel och Masses konsekventa och ihärdiga arbete börjar synas i representationslaget.

Masse beskriver entusiastiskt sitt arbete med gruppen. Hur alla skolas i en klassisk 4-4-2-modell och hur samtliga spelare vet exakt vad som krävs på samtliga positioner.
– Jag kan utan att tveka flytta en kille från en position till en annan, mitt under en match och jag vet att han löser uppgiften. Alla vet exakt hur de ska uppträda och eftersom hela fotbollssektionen arbetar efter samma modell, den ”svart-vita tråden”, blir tröskeln in till seniorfotbollen varken svår eller särskilt märkvärdig, förklarar Masse. Istället får våra unga spelare ett kvitto på att deras fotbollskompetens håller för seniornivån och deras självkänsla stärks enormt.

Ett annat fundament som Mats-Ola Borglund präntat in i sin unga kader är att aldrig värdera, än mindre klaga på, någons beslut under match.
– Det blir bara hämmande för en spelares kreativitet och trycker ner individen. Beslut och prestationer hanterar vi alltid efter match i våra utvärderingar, aldrig under pågående spel, berättar Masse.

I sitt arbete som elevassistent på Akademi Båstad såg också Masse hur fotbollsungdomar gick hela dan i skolan för att sen åka bussen hem, byta väska och därefter ta bussen tillbaka till Båstad för fotbollsträning.

Massor av tid och energi förspilldes helt i onödan. Därför har nu klubben ett koncept kallat ”after school”. Fotbollsungdomarna går direkt från skolan till klubbstugan på Örebäcksvallen, där väntar mellanmål för en billig peng och möjligheten att läsa läxor eller bara umgås, innan träningen sen drar igång. Därefter kan spelarna ta bussen hem, färdiga med dagens göromål. After school finns två dagar i veckan på Giffen och har blivit en succé. Mats-Ola Borglunds resa med Båstads GIF tycks bara ha börjat, jobbet är långtifrån klart, låter han mig förstå. Exakt vad målet är har Masse väldigt klart för sig, men han delar bara det med med sina närmst förtrogna inom klubben.
– Vänta ska du få se, säger han, avfyrar sitt bredaste norrlandsleende och springer ut till sitt P16-lag som precis ska börja ännu en träning.

TEXT & FOTO: Roger Bengtsson