I boden bredvid Hamnkontoret i Båstad hamn smygöppnade en av hamnens nytillskott under påskhelgen. Det är den prisade grillmästaren Anders Litzell som framöver kommer erbjuda burgare och grillat till hungriga gäster.

Anders är en inbiten grillare som gärna grillar året runt. Hans passion för matlagning över eld och glöd gjorde att han sökte till TV-programmet Grillmästarna och kom med. I säsongen som sändes 2015 levererade han domarnas utmaningar på ett sätt som gjorde att han tog sig till finalen men slutade trea. Det var i en strutsduell som hans strutsäggsskum inte föll domarna i smaken.


Anders Litzell medverkade i TV4s Grillmästarna som sändes 2015. Foto: Pressbild TV4.

Med erfarenheten från programmet och nya vänskapen med Jessica Ortman, som vann Grillmästarna, startade de Friggin BBQ. Under de det namnet levererade catering och åkte runt och grillade på olika event runt om i Sverige. Tillsammans med Friggingänget ställde de upp i Grill-SM 2017 och lyckades vinna i klassen kamben.

Nu kommer nästa steg för Friggin BBQ då de öppnar sin första restaurang. Det är i den nybyggda boden bredvid hamnkontoret i Båstad hamn som de i sommar kommer att erbjuda burgare, nachos, chicken wings och pulled pork med mer. ”Snabbmat på riktigt” kallar de konceptet.
– Vi gör det mesta från grunden. Färsblandningar, dressingar, chipsen, rubs och glasyrer, förklarar Anders Litzell med grillförklädet på i boden.


Anders Litzell och brorsdottern Valerie Litzell servar gästerna på Friggin BBQ i Båstad hamn.

Under påskhelgen hade de smygpremiär i hamnen. Många lockades att testa deras mat i det fina påskvädret. På långfredagen var det en lång kö, där folk höll avstånd, som ringlade sig till boden.
– Vi testar boden nu så vi kan synka in allt till sommaren. I coronatider passar det ju också bra med take away. Till sommaren ska vi ha en egen liten uteservering där vi även kan erbjuda bärs, säger Anders.


En pulled pork burgare på långrökt gris med briochebröd.

Det mesta rullade på som önskat och efterfrågan gjorde att maten sålde slut redan på påskdagen.
– Vi fick direkt känna på hur det är att ha mycket att göra men det gick bra. Tyvärr så gick strömmen just som vi hade som mest kunder. Det var nått strul med elboxen som sitter vid boden men det kunde hamnen fixa. Det är sånt man lär sig och kan se till att åtgärda inför sommaren, berättar Anders.


Burgare och kycklingvingar från Friggin Båstad.

Allt i boden är platsbyggt och de flesta av deras idéer gick att genomföra.
– Vi har gjutit betongskivan till disken, vi har riktigt rostfritt plåt och farfars hundra år gamla plankor på väggen. Vi har en förkärlek till den amerikanska maten och gillar stuket med att det är lite ruffigt.


Varje dag under sommaren kommer Friggin BBQ att erbjuda grillat men för den nyfikna kommer de att ha smygöppet under vårens olika storhelger.

Smak av de SM-vinnande ribsen kommer finnas på menyn.
– Till sommaren kommer vi nog att ha en variant av de ribsen på menyn. Nu har vi den glacen vi hade på ribsen till en av varianterna av våra kycklingvingar som vi har på meny.
Nu är planen att ha öppet i valborg och kristi himmelsfärd och sedan i sommar varje dag från juni till och med augusti.

TEXT & FOTO: PETER JAKOBSSON