MAT & DRYCK 2021-04-29 KL. 11:35

Årets första färskpotatis plockad

Av Peter Jakobsson

Mat & dryck Det blev Carl och Anders Ebbesson i Mäsinge som skördade den första frilandsodlade potatisen för säsongen. Ett stort pressuppbåd var med och bevakade händelsen. Trots en kall vår växte några fält med Swift stora nog att skördas innan april var till ända.

Årets första färskpotatis plockad
Carl och Linnea Ebbesson plockar jordens guld.

Årets första frilandsodlade potatis skördades 29 april hos Anders Ebbesson i Mäsinge på Bjärehalvön. Dotter och son, Linnea och Carl, var med och grävde upp jordens guld i en tillställning arrangerad av organisationen Svensk Potatis.
– Nu kommer det skördas mycket potatis framöver på olika gårdar så vi vill göra konsumenterna medvetna om att det finns och sätta press på handlarna att ta in färsk potatis i sortimentet, förklarar Lars Elofsson från organisationen.

Det som skördades på premiären sattes i jorden den 4 mars och har vuxit sedan dess.
– Det har vuxit bra men det har varit kalla dagar då det växt dåligt men när värmen kommer så växer det på igen, säger Anders Ebbesson och skådar ut över fälten.


Anders Ebbesson på fältet med den tidiga potatisen.


Att just vara den som skördar först gör inte Anders någon stor sak av.
– Vi är väl några stycken här i krokarna som har färdig potatis nu men jag var först säger de, säger han.

Under våren så har det varit riktigt kalla nätter och frost många gånger.
– Det som är under väv har klarat sig. Tyvärr var det någon väv som blåste av någon gång men då får man försöka vara snabb att få på den igen, säger Anders.

Båda barnen har sina egna rörelser inom jordbruk och odling men de jobbar tillsammans ändå här på fältet när pressen kom på besök.
– Jag trodde inte det skulle växa så bra som det gjort med tanke på värdet under våren, säger Linnea Ebbesson med jordiga fingrar efter grävandet.

Vad tycker du är det bästa att göra med potatisen?
– Jag gillar att göra potatis i ugnen men det passar inte dessa tidiga för riktigt. Men att ha dem i en god sallad är gott, säger Linnea.

Vilken är din favoritsort?
– Solist är god och smakar lite mer än de tidigaste sorterna, säger Linnea.


Carl och Linnea Ebbesson med nyskördad potatis.


Förr om åren har de första kilona av potatisen sålts dyrt på auktion där odlaren fått en del av pengarna och resten har gått till välgörenhet. I år skänks det till några som lidit av social distansering under pandemiåret.
– Potatisen vi plockar upp här går direkt till ett antal äldreboenden. På valborg kommer det i alla fall vara runt 300 äldre som får äta nyplockad färskpotatis, förklarar AnnaKarin Hamilton.

De äldreboenden som kommer att få ta del av premiärpotatisen är Fullriggarens vårdboende i Helsingborg med 64 äldre i boendet, Ekparkens vård- och omsorgsboende i Göteborg med 40 äldre på boendet, Älvsjögården vård- och omsorg i Älvsjö med 45 äldre på boende samt alla på äldreboende i Båstad Kommun, cirka 170 personer.

Text & foto: Peter Jakobsson