MAT & DRYCK 2022-08-03 KL. 11:26

Bjärehalvön möter Kroatien i vinets värld

Av Joakim Ormsmarck

Våren 2019 planterades de första vinplantorna på det som skulle komma att bli Ljungbyholms Vingård. Här på den gamla släktgården skapar nu Annika och Joakim Palm något helt nytt och sedan en tid tillbaka välkomnar de nu också besökare till gården.

Bjärehalvön möter Kroatien i vinets värld

Det som började med knappt hundra vinplantor har nu växt till att omfatta totalt 5000 vinstockar och målsättningen är att inom ett antal år kunna erbjuda såväl vita och röda som rosé och orange viner. De två viner som nu går att prova på plats är ett vitt och ett rosé.
– Nu i sommar öppnade vi för första gången upp för att ta emot besökare som vill prova vinerna från gården, berättar Joakim Palm. Eftersom vi i dagsläget endast har två egna viner komplettera vi provningen med totalt fyra olika kroatiska viner som produceras i Kroatien av en vingård vi är delägare i.

Trots att satsningen med vinprovningarna är relativt ny har intresset varit stort. Varje dag under hela augusti, mellan 13.00 och 18.00, är vingården öppen för besökare som kommer i en jämn ström. Att en av grannarna är Vejby Vingård är knappast någon nackdel, för första gången någonsin kan vinturisterna cykla mellan upplevelserna på halvön.
– Besökarna kommer både här från Bjäre och från resten av landet och världen, berättar Joakim Palm. Det märks att vinturismen ligger helt rätt i tiden och intresset är stort.
Ljungbyholms Gård är Annikas föräldrahem som i generationer har drivits som ett traditionellt lantbruk. De mesta av gårdens arealer är fortfarande utarrenderade men i direkt anslutning till gården har nu vingården växt fram och just nu byggs ett nytt vineri för att kunna ta hand om höstens skörd.
– Vi bygger ett helt nytt vineri med hyfsat stor kapacitet i en av de gamla byggnaderna, här kommer vi att kunna arbeta med druvorna och vinerna på ett funktionellt sätt i direkt anslutning till odlingen, berättar Joakim.

Efter att ha planterat nya druvor varje vår de senaste tre åren är nu planen att nästa år pausa nyplanteringen för att hinna ikapp med allt det andra som behöver komma i fas när man skapar något helt nytt från grunden. När Bjäre NU är på besök är det stolpar till den senaste planteringen som ska i marken samtidigt som Annika är upptagen med att servera några nyfikna vingårdsbesökare som anlänt med cykel efter en tur på halvön.
– Vi försöker hinna med det dagliga arbetet i vingården samtidigt som vi har besökare, skrattar Joakim Palm. Men tiden kanske inte alltid riktigt räcker till, ler han innan det är dags att återgå till stolparna ska upp innan kväll.