Klik venligst
MAT & DRYCK 2022-10-04 KL. 10:58

Korkade korkar ska bli smartare

Av Redaktionen

En av de vanligaste formerna av nedskräpning i naturen är korkar från diverse flaskor. Från och med juli 2024 ska korken inte längre gå att lossa från flaskan eller tetraförpackningen

Korkade korkar ska bli smartare
Foto: Coca Cola

För att undvika att plastkorkar från diverse dryckesflaskor hamnar i naturen så kom för ett tag sedan ett EU-direktiv som träder i kraft 2024, som säger att alla dryckesbehållare av plast med volymer upp till tre liter från och med juli 2024 vara försedda med fastsatta skruvkorkar. Med sådana fastsatta förslutningar anser EU att nedskräpningen av plastdetaljer väsentligen kommer att minska.

Ny kork inom kort i butikerna
Men den största aktören på marknaden, Coca Cola, har redan ställt om produktionen och i t.ex. Norge har de nya korkarna redan lanserats. Inom kort kommer de till Sverige också.
”Det är en förändring som kommer att göra det lättare att samla in och panta alla delar av Coca-Cola-flaskan tillsammans och på så sätt hjälpa till att förhindra nedskräpning.” kommunicerar Nermin Mohamad Ali, Kommunikationschef på Coca-Cola Sverige i ett mejl till Expressen. 

Gäller även mejeriprodukter
Även mejeriförpackningar för mjölk, grädde etc. med s.k. tetra-top, skruvkork i plast, kommer att designas om så att korken inte kan tas av från förpackningen men det är än så länge oklart när de nya förpackningarna är på plats i livsmedelbutikerna.