Klik venligst
MAT & DRYCK 2022-09-24 KL. 08:00

Lyckans ost för gårdsmejeriet på Bjäre

Av Erik Persson

Precis som att producera ett bra vin, är det en konst att producera en god ost. Från förutsättningar av bra råvaror, till att använda sig av olika lagringsmetoder – allt för att uppnå en så spännande och fin smak som möjligt. En bedrift Ebbessons Gårdsmejeri från Bjäre lyckades med under det nordiska mästerskapet i Stockholm häromveckan, när man vann bronsmedalj för sin kittost Rubin.

Lyckans ost för gårdsmejeriet på Bjäre
Camilla Ebbesson utanför gårdsbutiken, med den prisbelönte kittosten Rubin. Foto: Erik Persson

Gården som tidigare skickade iväg all sin mjölk, beslutade sig för snart tio år sedan att behålla en del av produktionen för att börja producera sina egna ostar. Camilla Ebbesson utvecklar.
– Vid startskottet av ostproduktionen, 2013, befann sig mjölkpriset lite lägre än vad det är idag, vilket födde tanken av att förädla mjölken som råvara på ett nytt alternativt sätt.

– Satsningen på våra ostar innebar både ett förverkligande av ett intresse, men också ett till finansiellt ben att stå på. Det har varit ett spännande äventyr som nästa år firar sitt första jubileum, fortsätter Camilla Ebbesson.

Gårdsmejeriet blev 2019 utnämnda till Årets Företagare på Bjäre och har dessutom vunnit en rad andra utmärkelser för sina olika sorters ostar.
– Vår produktion av ostar har både roat oss själva, samt en och annan jurymedlem längs resans gång, säger en glad Camilla Ebbesson.

– Arbetet på gården kan emellanåt kräva mycket av ens tid och kraft – och då kan en utmärkelse förstås både motivera en i stunden och för framtiden.

– Att få experternas erkännande och goda respons är väldigt kul, men dem fina orden från våra kunder i gårdsbutiken betyder lika mycket, förtydligar Ebbesson.

Camilla Ebbesson fortsätter att berätta hur den prisbelönta kittosten på många sätt är en hel vetenskap.
– Det är mycket som ska stämma, både smak- och utseendemässigt – vilket vägs in av juryn under dessa tävlingar.

– Det kräver mycket tid, samtidigt som man heller inte får överarbeta processen. Tålamod med andra ord. Speciellt när man gör allt för hand.

Nu blickar Camilla Ebbesson med familj fram emot en höst och vinter med ny energi efter den nyvunna medaljen.
– Sommaren är absolut vår högsäsong, men här råder ingen brist på arbete, avslutar en leendes Camilla Ebbesson.


Ännu en medalj för gårdsmejeriet på Bjäre. Foto: Erik Persson