Klik venligst
MAT & DRYCK 2023-11-05 KL. 10:00

Lydéns destilleri lägger rabarber på ginmarknaden

Av Joakim Ormsmarck

Tre veckor har passerat sedan Roger och Emil Lydén kunde lansera sin senaste gin på Systembolaget och framgångarna verkar helt klart fortsätta för hantverksdestilleriet från Ljungby. I skrivande stund är deras rabarbergin den nästa mest sålda smaksatta ginen i butikerna och i rask takt rör den sig mot det fasta sortimentet.

Lydéns destilleri lägger rabarber på ginmarknaden
Mathin Lundgren har arbetat på några av de bästa barerna i landet och tillsammans med Emil och Roger Lydén har han nu lanserat sin egen gin. Foto: pressbild

Tidningen hade vägarna förbi och fick en pratstund med Emil Lydén en eftermiddag i mitten av augusti. Ett halvår har gått sedan vi senast var på besök och flera nyheter har hunnit nå fansen landet runt. Framförallt en lätt rosa variant som just nu gör succé. Vi låter Emil berätta.

– Detta är vårt första samarbete i vår nya serie Collaboratory där vi framöver kommer att hitta spännande personer att jobba tillsammans med.

Allt på destilleriet görs hantverksmässigt och med stor kärlek till produkterna. Foto: pressbild

Rabarbaro görs tillsammans med barmästaren Mathin Lundgren och är en rabarber-infuserad gin.

Emil berättar entusiastiskt om lanseringen som gick över all förväntan och framgångarna på Systembolaget.

– Vi var såklart väldigt nöjda med produkten annars hade vi aldrig släppt den men det är ändå en chansning att se om våra kunder är lika öppna för nya spännande smaker som vi själva är, men det kunde vi konstatera att de var och vi sålde slut på bara några timmar, säger han med ett leende. Just nu är Rabarbaro den näst mest sålda smaksatta ginen på Systembolaget och fortsätter det så här tror jag att vi har stora möjlighet att komma in i det fasta sortimentet vilket skulle betyda väldigt mycket för oss.

I samband med lanseringen såldes allt slut inom någon timme så det var bara för att Lydéns att snabbt leverera mer. Foto: pressbild

Collaboratory, som far och son Lydén valt att kalla sin nya serie sprit är ett ihopslag av orden Collaboration och Laboratory. Tillsammans med någon eller några andra, slår de sin kloka huvuden ihop och gör något unikt tillsammans i destilleriet. Mathin Lundgren som är först ut har under många år influerat barsverige genom återkommande besök i Nyhetsmorgon och sin bästsäljande bok Barmästarens Manual. Han har även arbetat på barer som Kåken och Teatergrillen.

– Under mina år på Teatergrillen i Stockholm föddes idén till Rarabaro när jag gjorde en rabarberinfuserad gin i samband med att årets första rabarber dök upp. På ginen gjorde vi framförallt Gimlet’s med färskpressad lime och sockerlag. Drinken blev snabbt en återkommande favorit, berättar Mathin Lundgren

Mathin, som idag bor i Ängelholm, berättar att han sedan han lämnade huvudstaden drömt om att göra denna produkt tillgänglig för fler och när han så lärde känna Lydéns öppnades möjligheten och nu sprids rabarberbersmaken över landet.