Av Johan W Jönsson
Beslutet är fattat och Felicia Garellick kommer inte ändra sig. Den prisbelönta entreprenören ska sälja sitt älskade surdegsbageri Vilgots och efter helgen stänger hon.
– Det har varit en otrolig resa! Jag gråter mest hela tiden men jag är trygg i mitt beslut. Det känns rätt i hjärtat, säger Felicia.
Kunderna strömmar in och för att inte ha tomt på hyllorna har Felicia fått sätta bokningsstopp. Många vill ha ett sista bröd, en sista bulle eller fralla från Vilgots i Felicias regi.
– Det väller in folk konstant. Kunderna är så sjukt fina! Många kommer in med tårar i ögonen, ger varma kramar och vill att Vilgots ska få fortsätta vara Vilgots. Det är rörande!
Tanken är att sälja verksamheten (även fastigheten är till salu men den äger inte Felicia). Det finns intresse för Vilgots. Några har hoppat av men andra spekulanter finns kvar och än finns chansen för den hugade.
– Vi hoppas! Men det är en bit bort och många bitar som ska falla på plats. I och med att man måste köpa huset också så blir det lite mer och två olika affärer som ska göras.
Det var i mitten på juli som Felicia gick ut i sociala medier och berättade om sitt beslut att sälja. Efter fyra år med fantastiska utmärkelser, priser och samarbeten så var det snart slut.
– Jag ångrar mig inte. Det är jättesorgligt och jag går runt och gråter mest hela dagarna. Men det är inget beslut som jag är osäker på. Jag är verkligen klar. Det går inte mer.
Varför går det inte mer?
– Det handlar om att jag är väldigt trött. Jag har jobbat jättemycket i fyra år och behöver en paus. Det har varit väldigt många stora beslut att stå ensam för, säger Felicia.
Hon kunde inte ens baka när hon började sälja surdegsbröd i trädgården utanför den byggnad på Bygatan i Våxtorp där kafét och bageriet nu huserar.
– Jag har aldrig haft en utbildad bagare utan har lärt upp min personal på plats. Det är fantastiskt och jag har blivit duktig på att lära ut. Hela tiden har jag tagit ett steg till men nu behöver jag vila.
”Det här är så emotionellt för mig. Jag brukar inte sminka mig på jobbet men sminket får vara en fasad för att inte stå och gråta hela tiden”, säger Felicia. Foto: Rickard Gustafsson/arkiv
Vilgots är döpt efter Felicias son som nu är fem. Under tiden har Felicia också fött Freja, som nu är elva månader. Tanken är att vara met närvarande under dotterns första år.
– Jag har lärt mig så mycket men också jobbat sjukt mycket. Jag ångrar inget men jag kommer inte ihåg så mycket från tiden när Vilgot var liten och vill inte göra samma misstag med Freja.
– Resan med Vilgots har varit helt otrolig! Det har varit så fint att så många tagit rygg på mig och tryckt på mig. Mina bröd var så fula i början men folk fick en god känsla när de kom hit.
Har man inte hunnit smaka Felicias bullar, eller vill ha mer, så finns det en chans till då hon säljer på Velofesten på Vallåsen (23-25/8), som hennes man driver.
– Jag har kvar lokalen en tid till och det kan hända att jag får en superlängtan och kör något kort pop up, om det är något jag vill testa. Men det är inte planen, säger Felicia.
Känner jag dig rätt så kommer du bli rastlös om en tid.
– Jag tänker inte så långt, men precis som du säger så kommer jag inte stå still. Jag behöver en liten vila men sedan kommer jag att resa mig och vilja göra något annat.
– Vad det blir återstår att se. Jag är inte orolig. Jag vet hur jag fungerar och att jag är en rastlös person som behöver projekt och vara en del av något större än ”ett vanligt jobb”.
Väljer du vem som ska ta över noga?
– Det här är min största bebis. En kund kom in och sa att det här är mitt livsverk och så är det lite. Jag säljer inte till vem som helst. Vilgots är ett personligt varumärke som är mer än bara bröd.
Felicia är mångfaldigt prisad för sitt entreprenörskap. Så sent som i våras fick hon Gnistpriset av Hushållningssällskapet. Foto: Hushållningssällskapet